Новини

Українські дослідники стали лавреатами Шнобелівської премії. Вони досліджували черв’яків

Премію також отримали президенти Білорусі, Росії та США в галузі медицини.

Фото: Кирил Лукаренко у Twitter

Український фізик Іван Максимов та математик Андрій Потоцький отримали цьогорічну Шнобелівську премію. 

Вчені досліджували поведінку тіла черв’яків під впливом вібрації, мовиться на офіційному сайті премії. 

До речі, вчені працюють у Свінбурнському університеті, що в Австралії.

Вони дослідили, що вібрації змушують дощових черв’яків формувати такі самі візерунки, як реагують на вібрації краплі води. Про це повідомляють у The Guardian.

Самі ж переможці зізнаються, що нагорода стала для них справжнім сюрпризом у професійному житті.

«Ми не планували вирішити яке-небудь конкретне питання або наукову проблему. Я вирішив подати вібрацію за допомогою динаміка, тому пустив декілька інструментальних звукових сигналів. І вони почали рухатися, як вода», каже Іван Максимов.

Зараз науковці вивчають, як потенційно застосовувати результати цього дослідження. Вони вважають, що воно може бути корисним у нейробіології як неінвазивний метод вивчення мозкових імпульсів. До того ж, дослідження можна використовувати в робототехніці для імітації рухів черв’яків.

«За свою роботу, що дозволяє зрозуміти, як поводяться живі організми під впливом високих частот, вони отримали паперові призи і купюри по 10 трлн доларів Зімбабве», – написав журналіст Кирил Лукаренко на своїй сторінці у Twitter.

Довідка: Шнобелівську премію присуджують за сумнівні й абсурдні наукові досягнення та ідеї, які «змушують вас спочатку усміхнутися, а потім задуматися».

Варто зазначити, що Шнобелівську премію також отримали президенти Білорусі, Росії та США. Так, Олександрові Лукашенку, Володимиру Путіну та Дональду Трампу присудили премію з медицини – «за використання пандемії COVID-19, щоб навчити світ, що політики можуть сильніше впливати на життя і смерть, ніж вчені і лікарі».

Коментарі