Новини

Учені за допомогою штучного інтелекту відновили фрагменти месопотамських текстів

Дослідники Каліфорнійського університету розробили спеціальний метод, що передбачає слова у тексті.

Фото Національна академія наук США

Учені Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі відновили пошкоджені фрагменти текстів епохи Стародавньої Месопотамії. Для цього вони використали технологію штучного інтелекту.

Про це повідомляють на сайті Національної академії наук США, передає Hromadske.ua

Згідно з повідомленням,  документальними джерелами історії Стародавньої Месопотамії є сотні тисяч глиняних табличок тексту. До речі, вони написані клинописом. Проте таблички пошкоджені, а речення мають прогалини. Утім зараз експерти відновлюють відсутні частини.

Так, учені використали оцифровані тексти для тренування вдосконалених алгоритмів машинного навчання, аби реставрувати економічні та адміністративні документи Перської імперії (XI-IV ст. до н.е.).

Дослідники зібрали транслітеровані тексти сайту Achemenet та розробили метод, за яким нейронна мережа автоматично заповнює у них пропуски. За основу метода взяли модель з назвою 2-gram. Вона передбачає кожне слово на основі того, як часто воно з’являється у тексті перед попереднім.

Фото: Національна академія наук США

Повідомляють, що кількість оцифрованих текстів буде збільшуватися, тому штучний інтелект можна навчити відновлювати пошкоджені наукові чи літературні матеріали. 

Довідка. Месопотамський клинопис — це одна з перших відомих форм письма. Ймовірно, її винайшли у південній частині Месопотамії наприкінці четвертого тисячоліття до нашої ери.

Коментарі