Новини

Зі своєю ручкою та зберігаючи дистанцію: уряд затвердив порядок виборів під час карантину

Виборці, які перебувають на самоізоляції, можуть здійснювати голосування за місцем перебування.

Уряд затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів-2020. Відповідне рішення ухвалили 14 вересня на позачерговому засіданні міністрів, повідомляє Урядовий портал.

Що передбачає документ

Будуть проводити опитування щодо наявности симптомів респіраторних захворювань та вимірювати температуру всім особам, які заходять до приміщень для голосування та виборчих комісій.

На вході до будівлі виборчої комісії чи для голосування повинні бути антисептики для рук. Також мають бути обладнані місця для централізованого збору й утилізації засобів індивідуального захисту.

Також у приміщеннях нанесуть розмітку, що вказує на дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців на вхід та на вихід повинні бути розділені. Крім того, рекомендують одночасне перебування у приміщенні не більше трьох виборців на один стіл для видачі бюлетенів.

Дезінфекція

Стільці, столи, меблі, які використовує виборча комісія, повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Тканину на столах використовувати не дозволяють.

Члени виборчої комісії повинні сидіти на відстані не менше метра одне від одного. Повідомляють, що можна застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.

Не рідше одного разу на дві години потрібно протирати дезінфікуючими засобами дверні ручки, поручні, сидіння тощо. Що ж до вологого прибирання — не рідше одного разу на чотири години.

Зазначають, що обробляти окремі частини виборчих скриньок також можна, але за умови, якщо не допускати потрапляння речовини та засобів дезінфекції всередину виборчої скриньки.

Без дітей, у масках та зі своєю ручкою

Виборці повинні дотримуватися протиепідемічних заходів. Перебувати у респіраторі або захисній масці, а перед входом до приміщення — обробити руки дезінфекційними засобами. При цьому члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців із проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи.

До речі, рекомендують не брати дітей до виборчих дільниць, а також користуватися особистою ручкою.

Для виборців на самоізоляції

Уряд передбачив порядок дій для виборців, які перебувають на самоізоляції. Так, вони можуть здійснювати голосування за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше 20:00 останньої п’ятниці напередодні дня виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції).

У день голосування таким виборцям необхідно показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Важливо: особи демонструють документ самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії.

Комісія — у масках, рукавичках, захисному щитку

Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування, мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. Після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту.

Варто зазначити, що засоби захисту повинні мати всі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліціанти, працівники органів, закладів, установ, на території яких розиашовані приміщення для голосування та виборчих комісій.

У разі виявлення випадку COVID-19 в одного з членів виборчої комісії, всі інші можуть продовжувати виконувати свої функції за відсутности симптомів респіраторних захворювань.

Члена виборчої комісії, котрий контактував із хворим без застосування засобів індивідуального захисту, направляють на самоізоляцію у порядку, встановленому законодавством.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліціантам рекомендують не пізніше, ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводять дезінфекцію.

Додатково: Прийнятим документом доповнюють перелік осіб, яким дозволяють в’їзд на територію України на час дії карантину: офіційними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій, які будуть вести спостереження за ходом виборчого процесу відповідних виборів.

Коментарі