Новини

Скільки партії та кандидати заплатять за участь у місцевих виборах

Найбільше вкладуться партії, що подаватимуться до Чернівецької районної та обласної рад.

Фото Unsplash.com

Для участи у місцевих виборах кандидати в депутати або на голову громади повинні сплатити грошову заставу. Тому громадянська мережа ОПОРА підрахувала, скільки ж необхідно заплатити буковинцям, які планують брати участь у виборах.

«Сума грошової застави для участи у виборах залежить від кількости виборців у населеному пункті, районі або області, а також від мінімальної заробітної плати, яка в Україні становить 5 тисяч гривень», — пояснюють в Опорі. 

Так, найбільшу суму заплатять партії, що подаватимуться до Чернівецької районної та обласної рад.

У громадах із кількістю виборців до 10 тисяч кандидати у депутати або ж організація партії вносять грошову заставу з розрахунку 20% мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Оскільки мінімальна зарплата фіксована — 5 тисяч гривень, застава становитиме тисячу. Громад, де вибори відбуватимуться за мажоритарною системою, у Чернівецькій області більшість — 35.

Для участи у виборах до обласної та районних рад, а також у 17 громадах Буковини, у яких кількість виборців перевищує 10 тисяч, грошову заставу сплачуватимуть за єдиний виборчий список партії, незалежно від того, скільки кандидатів до нього буде входити. Це зумовлено виборчою системою пропорційного представництва, при якій кандидатів висуває лише партія. Таким чином, для участи у виборчій гонці необхідно сплатити грошову заставу у розмірі 4 мінімальних заробітних плат на кожні 90 тисяч виборців.

До речі, за виборчий список у Чернівцях необхідно сплатити заставу у розмірі 108 266,889 грн, бо Чернівецький район налічує 487 210 виборців. 

Так само визначається і розмір застави для кандидатів на посаду міського чи міської голови. Так, кандидат у голови Чернівецької міської ради повинен сплатити 41 272,66 грн застави, оскільки тут голосуватиме 185 727 осіб.

Грошову заставу у розмірі 5 тисяч гривень зокрема повинні сплатити кандидати у голови села, селища чи міста з кількістю виборців до 75 тисяч — це всі населені пункти области, крім Чернівців.

Грошову заставу потрібно внести після початку виборчого процесу та до подання документів для реєстрації. Її повертають, якщо за результатами місцевих виборів кандидата обрали сільським, селищним чи міським головою.

Аби дізнатися, яку грошову заставу необхідно сплатити в окремих громадах Буковини залежно від кількости виборців, тисніть сюди.

 

Коментарі