Новини

Як проходить Meridian Czernowitz у карантинних Чернівцях

Про новий формат Meridian Czernowitz словами автора та читачки.

У п’ятницю, 5 вересня, у Чернівцях відбулося офіційне відкриття ХІ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz. У перший день фесту глядачі могли спостерігати за читаннями поетів з Німеччини та Ізраїлю, тематичними дискусіями та презентаціями книжок Тані Малярчук і Сергія Жадана. Єдиною можливістю побачити та поспілкуватися з улюбленими авторами стали авторгаф-сесії біля пам’ятника (не)відомому поету. Більшість подій транслювали із розташованого поряд Целанівського центру, тому учасників фестивалю тут можна було побачити впродовж цілого дня.

О 19:00 біля стенду з книжками почали збиратися читачі Сергія Жадана, щоб поговорити з автором віч-на-віч у неформальній атмосфері.

У коментарі «Шпальті» письменник зазначив, що йому не до вподоби онлайновий формат фестивалю.

«Це, звичайно, неможливо порівнювати з живим виступом, але така реальність. Не вистачає присутності людей з їхньою живою реакцією, з їхніми думками. Зараз ми працюємо від заборон до заборон. Немає можливости щось планувати наперед, адже все зумовлено карантином», — зауважив Жадан.

«Шпальта» поцікавилася, що думають про такий формат фестивалю його шанувальники. Уляна Хмель, яка також прийшла, щоб особисто поспілкуватися з Сергієм та підписати його нові книги, відзначає позитивний аспект онлайн-формату.

«У будень багато людей не мали б змоги відвідати фестиваль, а так вони можуть подивитися події в записі. Звичайно, важко порівнювати такий формат з щорічними «живими» посиденьками, присутністю в одній залі з автором та ще сотнею переважно незнайомих тобі людей, які відчувають те ж саме, що й ти. Немає атмосфери причетності. Але це краще ніж геть нічого. Я дуже хвилювалась, що через карантин фестиваль відмінять, але, на щастя, обійшлося».

Як повідомляла раніше «Шпальта», в умовах жорсткого карантину та внесення Чернівців до «червоної» зони організатори вирішили змінити формат заходу задля безпеки його учасників, гостей і жителів міста.

Фото Ірини Болести

Коментарі