Новини

Більшість виборчих дільниць на Буковині недоступна для маломобільних, – дослідження «Опори»

Люди з інвалідністю не можуть потрапити до більшости виборчих дільниць області. В багатьох приміщеннях немає пандусів, прилегла територія не облаштована тактильною плиткою для осіб із порушенням зору.

Фото «Опори»

Більшість ТВК та ДВК у Чернівецькій області не є доступними для маломобільних груп насалення. Про це свідчать результати проведеного «Опорою» моніторингу доступности обласної, районної та міської територіальних виборчих комісій для маломобільних груп населення, здебільшого як приміщення виборчих дільниць, так і приміщення територіальних виборчих комісій.

Чернівецька обласна територіальна комісія розташована у приміщенні ОДА на четвертому поверсі. Людині з інвалідністю потрібно буде подолати високі сходи, щоб зайти в будівлю та без ліфта вийти на четвретий поверх,  де засідає комісія. На вахті є охоронці, які кажуть, що за потреби готові допомогти людині дістатися до кабінету ТВК.

Чернівецька районна територіальна виборча комісія розташована на другому поверсі. При вході в приміщення відсутній пандус, ліфта в будівлі також немає.

Чернівецька міська ТВК розміщена теж на другому поверсі, ліфт відсутній, заїзд до будівлі вузький.

Вижницька районна ТВК розташована у приміщенні районної державної адміністрації. Біля входу є невисокий пандус, але засідання відбуваються на другому поверсі, ліфт відсутній.

Вижницька міська ТВК розміщена у Вижницькій міській раді на першому поверсі, але при вході в приміщення є сходи, а пандус відсутній.

Дністровська районна ТВК розташована у Кельменцях: комісія функціонує на першому поверсі, наявні пандуси на шляху до будівлі та при вході. Однак є сумніви, чи безпечні вони для використання.

Сторожинецька міська ТВК розміщена на другому поверсі. Ні пандуса, ні ліфта немає, але на першому поверсі є дзвінок, тому всі, кому проблематично дістатися на другий поверх, можуть викликати членів ТВК до входу.

Вашківецька міська ТВК розташована на першому поверсі у приміщенні ЦНАПу, наявний пандус при вході. Однак є сумніви, чи безпечний він для використання.

За словами спостерігачки ОПОРИ, Сокирянська міська виборча комісія розташована в Сокирянській районній адміністрації на другому поверсі, ліфт відсутній, можливости заїзду на візку чи з дитячою коляскою на перший поверх також немає.

Додамо, що громадські омбудсмани із захисту виборчих прав громадянської мережі «Опора» впродовж липня-серпня 2020 року проводили моніторинг приміщень для голосування щодо їхньої доступности для маломобільних людей, зокрема такий моніторинг був здійснений на Буковині.

Про результати моніторингу та стан доступности виборчих дільниць розповів громадський омбудсман «Опори» у Чернівецькій області Василь Купіна:

«Упродовж липня-серпня в Чернівецькій області здійснено моніторинг (вибіркове обстеження) приміщень, у яких розташовані виборчі дільниці та прилеглої території до таких приміщень на предмет доступности (безперешкодного доступу, пристосованости для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення) виборчих дільниць. За шкалою оцінки виборчих дільниць відповідно до проведеного моніторингу та дослідження 15 індикаторів архітектурної доступности (за розробленим індексом «Доступність виборчих дільниць»), жодна виборча дільниця з тих, які промоніторено, не є доступною».

Переважно проблемні виборчі дільниці розташовані в приміщеннях у сільській місцевості. Ця обставина, ймовірно, пов’язана з тим, що значна частина сільських виборчих дільниць розміщена в будинках культури. Натомість у містах більшість виборчих дільниць розташована в закладах освіти, які зазвичай краще пристосовані для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

За словами Василя Купіни, серед основних недоліків, виявлених під час моніторингу, є:

– прилегла територія не облаштована тактильною плиткою для осіб із порушенням зору;

– дорожнє покриття прилеглої території містить вибоїни, бордюри та інші архітектурні перешкоди;

– більшість обстежених виборчих дільниць не обладнана поручнями для сходів з обох боків висотою 70 та 90 см, сходи не промарковані світловідбивними елементами;

– не встановлено пандус із дотриманням норм, передбачених законодавством, на тих дільницях, де пандус є, кут нахилу становить більше 8 градусів та переважно відсутні поручні висотою 70 та 90 см;

– приміщення для голосування розташоване вище першого поверху (в будівлі відсутній ліфт чи підйомник);

– простір від входу в будівлю до приміщення для голосування у більшості випадків містить перепони для людей з інвалідністю (пороги), також у деяких приміщеннях наявні внутрішні сходи без відповідного нормативного пандуса та поручнів;

– приміщення, в яких розміщені виборчі дільниці, не обладнані вбиральнею, яка пристосована для людей з інвалідністю. Значна частина будівель, у яких є виборчі дільниці, не обладнані вбиральнею загального користування, натомість у таких випадках (здебільшого в сільській місцевості) вбиральні розташовані на вулиці (в більшості такі вбиральні в непридатному стані).

Фото «Опори»

Коментарі