Новини

Нацбанк з 1 жовтня виводить з обігу монету номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків

Монета номіналом в 25 копійок та усі банкноти зразків до 2003 року перестають бути платіжним засобом.

Зображення НБУ

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року. Про це сьогодні під час пресбрифінгу оголосив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан, йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

За словами заступника голови Нацбанку, вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки та не матиме впливу на інфляцію, оскільки правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою до 10 копійок будуть діяти і надалі. Як зазначає посадовець, монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок. Тому вилучення монет такого номіналу вирішить цю проблему.

«У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим та зручним», — наголосив Шабан.

Також Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні і монети номіналом 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Банкноти старого зразка, введені у обіг до 2003 року, уже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількости банкнот в обігу.

Таким чином, з 1 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани та торгові пункти мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки.

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років.

Коментарі