Новини

Одного заряду вистачить на 90 років: науковці створили атомну батарейку для смартфонів

Рівень радіації не перевищуватиме природнє радіоактивне випромінювання людського тіла. Тому такий елемент можна використовувати в приладах.

Каліфорнійський стартап NDB створив атомну батарейку, що працює до 28 000 років на одному заряді, пише technoday.

Про це повідомили на каналі компанії в YouTube.

«Подумайте про iPhone, з батареєю такого ж розміру вона зарядить його з нуля до повного п’ять разів на годину. Уявіть світ, в якому не потрібно заряджати батарею увесь день. Тепер уявіть тиждень, місяць… Як щодо десятиліть? Це те, що ми можемо зробити з цією технологією», – розповів представник NDB Ніл Найкер.

Основним джерелом NDB стали ядерні відходи — графітові елементи ядерних реакторів. Вони поглинають таку дозу випромінювання, що самі стають радіоактивними.  

У NDB кажуть, що термін служби такого елементу прогнозується у 90 років. Для невеликих споживачів, наприклад, датчиків, він може становити 28 000 років.

Розробники також кажуть, що рівень радіації не перевищуватиме природнє радіоактивне випромінювання людського тіла. Вони вважають, що такий елемент можна використовувати в різних медичних приладах.

Нині компанія демонструє практичний прототип і починає підготовку комерційного прототипу. Це має статися щойно лабораторії почнуть працювати після карантину COVID-19. 

Продукція має вийти у продаж менше, ніж за два роки. А от батарейки для потужних споживачів мають з’явитися за п’ять років.

 

Коментарі