Новини

Запрацювала онлайн-база українського короткометражного кіно

Така ініціатива допоможе режисерам, професіоналам і українському загалу дізнаватися про короткий метр.

З 24 серпня запрацювала база Ukrainian Short Films. Це перша масштабна онлайн-бібліотека українського короткометражного кіно.

Її створили, аби вивести українські короткометражки у фокус міжнародних селекторів та кураторів, полегшити діалог українського кіно зі світовими культурними інституціями, а також зафіксувати увагу глядачів та індустрії на роботах українських режисерів.

«Десятки й сотні українських короткометражних фільмів, що прогриміли на кінофестивалях, або розчинялися в небутті, або викладалися на YouTube, де також губилися і з часом зникали. Створення бази українського кіно покликано вирішити цю проблему», – каже кінознавець та контент-менеджер Ukrainian Short Films Олександр Телюк.

База доступна у двох мовних версіях – українській та англійській (запуск англомовної версії запланований на початок вересня 2020-го). 

Легкий пошук фільмів забезпечують фільтри: за назвою, тематикою, ім’ям режисера, роком виходу, тривалістю або жанром фільму. 

Розміщення фільмів у базі Ukrainian Short Films для українських режисерів та режисерок — безкоштовне. У разі зацікавлення, куратори зможуть спілкуватися з творцями кіно про покази фільмів на їхніх майданчиках. 

«База українських короткометражок ніколи не буде комерційною, вона є нашою соціальною складовою. Ми хочемо поширювати і знайомити як українців, так і світ з добрим та актуальним українським кіно. Зберігати пам’ять про нього», – розповіла операційна директорка Wiz-Art Уляна Вдовичин.

Наразі база налічує півсотні фільмів і її ще наповнюють. 

«У нас є велика амбіція, включити в цю базу фільми від початку зародження українського кіно до сьогодення. Ми вважаємо, що варто відновлювати і історичну пам’ять, і архівувати сучасні класні фільми, які можуть багато розказати і майбутнім поколінням, і нам самим. У базу не потраплятимуть всі підряд фільми, є модерування. Важливо, щоб фільми були вартісними та цікавими для селекторів, які будуть цією базою користуватися і включати фільми до своїх програм», — додав Олександр Телюк.

Для користування базою кінопрофесіоналам та критикам потрібно акредитуватися на платформі Big Short. Заявки розглянуть протягом доби. 

 

Коментарі