Новини

Російського опозиціонера Навального шпиталізували у важкому стані, одна з версій — отруєння. Що відомо наразі

Лікарі ще не визначилися з діагнозом, проте отруєння розглядають як одну з можливих причин погіршення стану Навального.

Фото ЕРА

20 серпня російського опозиціонера політика Олексія Навального терміново шпиталізували в Омську. Його направили до реанімації та під’єднали до апарата штучної вентиляції легенів. Напередодні він летів із Томська до Москви, на борту літака йому стало погано.

Лікарі поки що не визначилися з діагнозом пацієнта. Вони не впевнені, що опозиціонера отруїли, а речниця Навального не погоджується з такими заявами, пише Громадське.

Навальний майже з восьмої ранку перебуває на апараті штучної вентиляції легенів без тями.

Лікар Анатолій Калініченко з медзакладу, де перебуває політик, розповів, що отруєння розглядають як одну з можливих причин погіршення стану, але можуть бути й інші. Наразі точного діагнозу немає. Лікар обіцяє упродовж дня визначитися з діагнозом.

Речниця Олексія Навального Кіра Ярмиш каже, що в лікарні вже «більше поліції, ніж лікарів». Проте правоохоронці поки не розглядають версію навмисного отруєння. Ярмиш також не погоджується з відкиданням версії та не розуміє, навіщо стільки поліціантів, якщо отруєння не припускають.

«Я була з Олексієм з самого ранку, сиділа поруч у літаку, нічого спільного зі звичайним отруєнням тут немає», — заявила Ярмиш.

Також вона відкидає версію, що Навальний міг сам «щось не те з’їсти чи випити».

Речниця політика каже, що його могли отруїти чимось підмішаним у напій. Зранку він лише пив чорний чай в аеропорту Томська.

Навального вже не вперше намагаються отруїти. У липні 2019 року він повідомляв про таку спробу, коли перебував у СІЗО.

Довідка:

Олексій Навальний є опозиційним російським політиком, який також веде блог про корупцію в російській владі. Брав участь у виборах мера Москви 2013 року, тоді переміг Сергій Собянін від провладної партії «Єдина Росія». Навальний посів друге місце з 27% голосів.

2014 року політика та його брата Олега судили у так званій справі «Ів Роше» про начебто розкрадання та легалізацію грошей французької фірми «Ів Роше Схід». Тоді Олексія засудили до 3,5 років умовно, а його брата на такий же термін ув’язнили. Через цю судимість Олексія Навального не зареєстрували на президентські вибори в Росії 2018 року.

Крім того, під час Революції гідности в Україні Навальний підтримав протестувальників.

Коментарі