Новини

«Дмухати не треба»: новий мобільний застосунок показує, наскільки людина п’яна

Для перевірки необхідно прикріпити смартфон до спини і походити з ним вперед-назад.

Фото unsplash.com

Вчені-медики з Пітсбургського університету розробили мобільний додаток, який здатний визначати рівень алкогольного сп’яніння людини. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували у журналі Journal of Studies on Alcohol and Drugs, пише Громадське.

Застосунок за допомогою вбудованих у смартфон акселерометра і гіроскопа визначає, наскільки прямою була хода людини, і робить висновки.

Нову технологію перевіряли на добровольцях. Групу людей віком від 21 до 43 років напоїли коктейлями з горілкою, після чого впродовж 7 годин перевіряли їхню ступінь сп’яніння. Спочатку волонтери йшли 10 кроків вперед-назад зі смартфоном, а потім проходили перевірку на алкотестері.

Під час ходи смартфон вимірює її і те, як сильно людина хитається з боку в бік. Потім програма порівнює ці дані з тверезою ходьбою: що більше відхилень, то п’яніша людина.

Щоправда, розробники зазначають, що наразі навряд чи такий додаток буде корисним для багатьох людей, бо його доводиться кріпити на спину. Але вони вже перевіряють, чи буде застосунок працювати так само ефективно в руках.

Крім того, у планах науковців зробити так, щоб смартфон самостійно попереджав людину, коли вона вже випила забагато.

Коментарі