Новини

Чернівці — серед українських міст, які не вивісили прапор Білорусі на підтримку протестувальників

Чернівецькі депутати не підтримали пропозицію вивісити національний прапор Білорусі, що став символом протестного руху.

У середу, 19 серпня, під час засідання міської ради депутат міськради Василь Максим’юк запропонував підтримати протестувальників у Білорусі і вивісити національний біло-червоно-білий прапор сусідньої держави на балконі міської ради.

«Ми уважно стежимо за подіями в Білорусі. Бачимо, що народ вийшов проти сфальсифікованих виборів президента держави. Це бачить увесь цивілізований світ. Тому є думка, що ми маємо бути солідарними з народом Білорусі та висловити свою підтримку», — зауважив Максим’юк.

Скріншот Чернівецький промінь

Секретар Чернівецької міської ради Василь Продан заявив, що не проти такої ініціативи, однак запропонував депутатові самостійно зайнятися цим питанням.

«Ніхто ж не заважає. Хочете повісити – давайте повісимо. Тобто зараз міська рада має ходити, шукати прапор, вивішувати його. Хочете зробити – ніхто ж не забороняє», — додав секретар.

Представник «Солідарності» все ж наполягав на прийнятті пропозиції протокольним рішенням, аргументуючи необхідністю висловити позицію всієї ради, а не думку окремого депутата.

«У нас у сесійній залі 42 депутати. Якщо кожному спаде на думку вивішувати якийсь прапор на балконі міської ради, то це може перетворитися на алею прапорів», — зазначив Максимюк.

Однак лише 20 із 28 присутніх депутатів підтримали цю пропозицію. Таким чином, рішення не ухвалили.

На відміну від Чернівців, біло-червоно-білий прапор на підтримку протестів у Білорусі з’явився на ратуші Львова, Франківська, Тернополя, Сумів, Коломиї. Національний прапор сусідньої держави вивісили і на приміщенні Київської міської адміністрації.

Фото з телеграм-каналу Віталія Кличка

В Ужгороді провели акцію на підтримку протестувальників у сусідній державі.

Нагадаємо, історичний національний прапор був державним прапором республіки Білорусь від моменту набуття незалежности 1991 року до 1995-го. Наразі стяг став символом опозиційних сил та протестувальників.

Коментарі