Новини

Українська кінострічка «Атлантида» потрапила до лонглиста «європейського Оскара»

Українська прем’єра фільму відбудеться 5 листопада.

Кадр із фільму «Атлантида»

 Фільм українського режисера Валентина Васяновича «Атлантида» потрапив у лонглист премії Європейської кіноакадемії.

Про це повідомили на офіційній сторінці стрічки:

«Тепер фільм будуть дивитися кіноакадеміки, які голосуватимуть за номінантів на премію. Ми сприймаємо кожен фестиваль чи премію як можливість розповісти світу про війну з Росією. Цього разу ми зможемо ще раз нагадати про неї Європі».

Події «Атлантиди» відбуваються в 2025 році, за рік після перемоги України над Росією. Територія Донбасу визнана непридатною для проживання, однак на тлі спустошення народжується нове кохання.

У фільмі зіграли непрофесійні актори: колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека й доброволець Василь Антоняк

Зйомки стрічки відбувалися в Маріуполі та Києві.

Продюсери – Володимир Яценко («Додому», «Дике поле») та Ія Мислицька («Плем’я», «Присмерк»), міжнародною промоцією займається бельгійська компанія Best Friend Forever

Виробництво фільму здійснила «Студія Гармата фільм». Прокатник стрічки – кінокомпанія Arthouse Traffic.

Кінопроєкт став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно й отримав державну фінансову підтримку.

Світова прем’єра «Атлантиди» відбулася на Венеційському кінофестивалі в секції «Горизонти», де його визнали найкращим. Пізніше картина отримала спецвідзнаку журі на Токійському міжнародному кінофестивалі, брала участь у кінофестивалі в Торонто та ще 60 кіноподіях.

Вручення премій Європейської кіноакадемії відбудеться 12 грудня у Рейк’явіку. Результати вибору кіноакадеміків оголосять 7 листопада, після української прем’єри «Атлантиди», що відбудеться 5 листопада. 

Всього у лонглисті 32 претенденти.

Коментарі