Новини

«Через неприпустимі дії Мінська»: Україна вперше відкликала посла з Білорусі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкликав із Білорусі посла Ігоря Кизима для консультацій.

Фото belarus.mfa.gov.u

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба викликав посла Ігоря Кизима до Києва «для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів». Про це пише Громадське з посиланням на пресслужбу МЗС.

«Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах із Білоруссю і робимо це лише через неприпустимі дії Мінська», — сказав Дмитро Кулеба.

Він нагадав, що минулої п’ятниці офіційний Мінськ передав затриманих «вагнерівців» до Росії попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні.

«Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам», — пояснив глава МЗС.

Також він нагадав про неодноразові безпідставні обвинувачення Олександра Лукашенка в бік України у недружніх кроках. Кулеба зазначив, що Лукашенко, якому суспільство «висловило вотум недовіри», вже звернуся по допомогу до Володимира Путіна по лінії ОДКБ. За словами українського міністра, це загрожує як безпеці наших громадян, так і регіональній безпеці.

У МЗС пояснили, що дипломатичною мовою означають такі дії для України.

«Виклик посла на консультації до столиці — одна з форм дипломатичного реагування, яку застосовують для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави, у якій цей посол акредитований», — ідеться у повідомленні.

Коментарі