Афіша, Новини

Чернівецьке видавництво презентує «канон сучасної австрійської літератури в одній книжці»

Купити книгу за передпродажною ціною можна до 16 серпня.

Чернівецьке «Видавництво 21» незабаром презентує «Антологію сучасної австрійської прози», до якої ввійшли твори 13-х авторів та авторок, котрі живуть і творять в Австрії. 

Упорядкували антологію Вольфганг Мюллер-Функ, Вера Фабер, Іван Мегела. Над перекладами працювали Марія Іваницька, Микола Ліпісівіцький, Дарина Мелашенко, Іван Сойко, Тетяна Супрун, Ірина Цейгер. Антологію видали за підтримки Австрійського культурного форуму у Києві.

Один із упорядників та автор передмови для українських читачів Вольфганг Мюллер-Функ зазначив, що більшість текстів, зібраних в антології, належить до чіткого канону сучасної австрійської літератури. Це твори як корінних австрійців, так і емігрантів. «Авторки й автори, представлені у цьому виданні, народилися в період між 1941 і 1977 р. й у своєму самовизначенні «австрійськости» соціологізовані на всіх рівнях: політиці, культурі, побутовій культурі, історії, спорті, засобах масової інформації. Символічні рамки такої «австрійськости» формують унікальні елементи й історичні фактори, як-от: 

  • маргінальність колись великої Австрії; 
  • спадщина націонал-соціалізму;
  • політико-військова нейтральність країни; 
  • певні культурні спорідненості з північними, східними та південними країнами-правонаступницями (Угорщиною, Чехією, Словаччиною, Словенією, Хорватією, а також Україною та Румунією); 
  • незмінний стиль життя зі своєрідним способом комунікації, специфічною кухнею та побутовою культурою; 
  • певні форми політичного життя (наприклад, тривале існування соціального партнерства як концесійної моделі політичної кооперації)».

Упорядники впевнені, що антологія задовольнить смаки найрізноманітніших читачів:

«І тих, хто у людському житті шукає психологізм і драматизм; і тих, кого цікавить сюжетна проза, базована на взаєминах у сучасному суспільстві, суспільно політичних конфліктах, проблемах глобалізації, еміграції, травмах історичного минулого і такому багатозначному австрійському комплексі, як «ненависть – любов»; і тих, хто захоплюється красою художнього слова та прихильний до мовно-інтенсивної експериментальної прози й еротично забарвлених фантазувань».

На сторінках «Антології сучасної австрійської прози» читачі зустрінуть уже знайомих їм Дімітре Дінева та Ельфріде Єлінек, твори яких виходили у «Видавництві 21», а також відкриють для себе інших яскравих представників сучасної австрійської літератури.

Купити «Антологію сучасної австрійської прози» за передпродажною ціною можна до 16 серпня. Аби придбати книжку, тисніть сюди

Коментарі