Новини

Чернівецький часомір потрапив до десятки найстаріших сонячних годинників України: історія пам’ятки

Люди навчилися визначати час доби по руху сонця дуже давно. Так з’явилися перші сонячні годинники, які поширилися по світу, деякі з них через свій вік стали культурним надбанням.

Фото unsplash.com

Найдавнішим був годинник, відомий ще в античні часи у Середземномор’ї і на Далекому Сході. Години на ньому показувала тінь, що падала від нерухомого стрижня-гномона на циферблаті. В Україні сонячні годинники ще збереглися на стінах старовинних храмів. Їх там розміщували зокрема для того, щоб визначити час богослужінь.

Укрінформ створив інфографіку з десяткою найстаріших часомірів України. Серед них є і чернівецький годинник. Разом з інфографікою автори виклали історію цього механізму:

СОНЯЧНИЙ ГОДИННИК НА КОСТЕЛІ ВОЗДВИЖЕННЯ ВСЕЧЕСНОГО ХРЕСТА У ЧЕРНІВЦЯХ

Сонячний годинник вертикального типу встановлений на стіні римо-католицького костелу Воздвиження Всечесного Хреста. Костел побудований у 1787- 1814 роках. Годинник було встановлено на південно-західній стіні костелу у 1818 році і декілька разів його змінювали на новіший.

Сонячний годинник виконаний на шести аркушах заліза, що склепані між собою, виглядає як усічений сектор кола і має розмітку: годинні і півгодинні поділи та позначення годин арабськими цифрами від 8 години ранку до 5 години вечора. Розмітка і цифри нанесені чорною фарбою. Гномон – полярний, на дугоподібній підставці, виготовлений із металу. Довжина стріли – близько 80 см. 

Як дістатися: м. Чернівці, вул. Бетховена 4/5.

 

Коментарі