Новини

Спалах коронавірусу на весіллях у Кіцманському районі та «Велике будівництво» в кредит

Про епідеміологічну ситуацію в області, перспективи нового навчального року та проєкт «Велике будівництво» і дороги в кредит.

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук

Побоювання щодо епідеміологічної ситуації в області через поширення коронавірусної хвороби COVID-19 у п’ятницю, 7 серпня, під час пресконференції висловив голова Чернівецької обласної держадміністрації Сергій Осачук.

«Динаміка зростання кількости інфікованих в області є набагато гіршою, ніж за попередні місяці. Справа в тому, що люди після суттєвого послаблення карантинних обмежень повернулися до звичного способу життя. Якщо така динаміка збережеться, то через 2-3 тижні варто чекати пікового навантаження на ситему охорони здоров’я», — заявив він.

Епіцентром пандемії в області наразі залишається Кіцманський район, який Державна комісія з надзвичайних ситуацій віднесла до «червоної» зони карантину. Посилаючись на головну санітарну лікарку области Наталію Гопко, Сергій Осачук заявив, що епідеміологічна ситуацію в цьому районі погіршилася через три весілля. За інформацією обласного лабораторного центру, COVID-19 підтвердили у кожного п’ятого гостя.

На негативну статистику впливають і недостовірні дані з лікарень, запевнив Осачук. За його словами, у деяких лікарнях области лікарі умисно «дописують» хворих із метою отримання доплати за роботу з інфікованими.

«Усі ці чинники будуть впливати на рішення комісії, і від цього залежить, чи підуть школярі 1 вересня до школи, чи продовжать навчання дистанційно», — додав голова ОДА.

Якщо заклади освіти все ж відчинять свої двері, то навчання буде відбуватися з дотриманням усіх санітарних норм. Також Сергій Осачук зазначив, що у школах розглядають можливість інфікувань серед учителів, тому вони будуть укладати договори з Чернівецьким національним університетом щодо тимчасового працевлаштування студентів-магістрів.

Голова Чернівецької ОДА згадав і про «Велике будівництво». Ремонт автошляхів области планують профінансувати державним кредитом у розмірі 100 мільйонів гривень. Повертати кредит будуть за рахунок державних дорожніх субвенцій. Сергій Осачук відкинув звинувачення у піарі напередодні місцевих виборів та запевнив, що рішення щодо кредиту ухвалювали лише для пришвидшення темпів будівництва доріг. Так, міст у селі Розтоках Путильського району повинні здати в експлуатацію вже наступного місяця, запевнив очільник области. До кінця жовтня у рамках проєкту планують відремонтувати до п’яти ділянок доріг протяжністю до 25 кілометрів у кожному районі.

Коментарі