Без категорії

MERIDIAN CZERNOWITZ оголосив цьогорічних учасників: перелік авторів та локації фестивалю

Через пандемію та карантин організатори заходу змінили концепцію фестивалю — тепер заходи проведуть у Літньому театрі в парку імені Т. Шевченка та у Центральному палаці культури (ІІІ поверх).

Учасниками цьогорічного міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, який відбудеться у Чернівцях із 4 по 6 вересня, стануть близько 20 митців із 5 країн. Зокрема серед них: Маттіас Бут, Нора Боссонг, Ульріке Альмут Зандіг (Німеччина); Ріхард Валл (Австрія); Інгрід Фіхтнер, Рольф Германн (Швейцарія); Тал Нітзан (Ізраїль). Із українських авторів на фестивалі виступлять Юрій Андрухович, Таня Малярчук, Сергій Жадан, Софія Андрухович, Андрій Любка, Юрій Іздрик, Петро Рихло, Марк Бєлорусець, Олександр Бойченко, Броніслав Тутельман. Про це повідомляє пресслужба MERIDIAN CZERNOWITZ.

Фокусна тема цьогорічного фестивалю – «Слідами Целана».

Як розповіла у коментарі «Шпальті» прессекретарка міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Лілія Шутяк, цього року відзначають сторіччя з дня народження одного з найвизначніших поетів післявоєнної Європи Пауля Целана, який народився і певний час жив у Чернівцях. Тож події цьогорічного фестивалю мали відбутися у локаціях, пов’язаних із життям поета: будинках, де він проживав, школах та університеті, де навчався, а також місцях, які формували його як поета та філософа.

«Проте через карантин нам довелося дещо змінити формат фестивалю. Плануємо, що цьогоріч усі події пройдуть на двох локаціях: у Літньому театрі в парку імені Тараса Шевченка (1400 посадкових місць) та великому залі на третьому поверсі Центрального палацу культури (450 посадкових місць). Це дозволить дотриматися необхідних карантинних норм. Щоправда, для гостей фестивалю ми все ж запланували екскурсії місцями Целана», — зазначила Лілія Шутяк.

Нагадаємо, у програмі заходу: поетичні читання, дискусії та презентації нових книжок, які побачать світ у видавництві «Меридіану» спеціально до фестивалю. Серед них – поетичні збірки «Naked One» Юрія Іздрика й «За такі гріхи Бог ще подякує» Тані Малярчук, а також прозові – «малий український роман» Андрія Любки й «Порт Житана» Олеся Ільченка.

Вхід на всі події вільний. Заходи супроводжуватиме переклад німецькою та українською мовами.

Фестиваль відбувається у рамках проєкту «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність» за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини в рамках програми «Розбудова співпраці з громадянськими суспільствами у країнах Східного партнерства та в Росії» в кооперації зі спілкою Freie Ukraine Braunschweig e.V. Це останній етап проєкту, дві попередні частини якого відбулися у 2018-2019 рр. #CivilSocietyCooperation

 

Коментарі