Новини

Для населення в Україні запрацював ринок газу: чого очікувати споживачам

Відтепер ціни на газ як для промисловости, так і для населення будуть прирівняні до європейських.

Фото Unsplash.com

З 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Це дає можливість клієнту самостійно обрати постачальника залежно від ціни та сервісу.

Про це мовиться у матеріалі ЕП.

Так, на споживачів після запуску ринку чекають дві принципові зміни.

  • Відтепер населення може вільно змінювати постачальника

Це можна було робити ще з 2015 року, однак раніше регульована ціна майже завжди була нижчою за ринкову.

Ціни на газ формуватиме ринок, тому у пошуку постачальника, який запропонує найкращу ціну на сервіс, є сенс. Також напередодні регулятор суттєво спростив процедуру переходу від одного постачальника до іншого, це має спростити життя споживачів.

  • Ціна на газ відтепер буде ринковою

В Україні останніми роками існували дві ціни на газ: ринкова діяла для промисловости (вона залежить від котирувань на європейських хабах і встановлюється щомісяця).

Для населення діяв уже згаданий механізм PSO, що змінювався декілька разів за останні роки.

Спершу ціна фіксувалася на одному рівні на певний період, а згодом вартість почали визначати за формулою — вартість газу на європейському хабі + доставка до України. Цим займався «Нафтогаз», який щомісяця 22 числа оприлюднював ціну.

Тож тепер ціни на газ як для промисловости, так і для населення будуть прирівняні до європейських, і залежно від ситуації на ринку вартість ресурсу може суттєво зростати чи знижуватися.

Ціни у наступному опалювальному сезоні важко спрогнозувати, бо це залежить від багатьох факторів. Однак якщо не буде значних валютних стрибків, ціни для кінцевого споживача в зимовий період не будуть перевищувати 6-7 тисяч гривень за тисячу кубів.

Коментарі