Без категорії

На скільки збільшать зарплату українцям та як зростатимуть ціни: Уряд затвердив новий економічний макропрогноз

Мінімалку наступного року збільшать майже на дві тисячі.

29 липня Кабінет Міністрів затвердив прогноз економічного та соціального розвитку України на наступні три роки. Так, Уряд вважає, що ціни мають рости швидше.

Відповідний проєкт постанови підтримали на сьогоднішньому засіданні, передає «Інтерфакс-Україна».

Уряд планує суттєво збільшити мінімальну зарплату, яка нині складає 4723 гривні.

Так, «мінімалку» підвищать:

у 2021 році  — до 6,5 тисячі гривень;

у 2022-му — до 7,167 тисячі гривень.

Середню зарплату мають збільшити до:

13,632 тис. у 2021 році;

15,414 тис. у 2022-му.

Також урядовці прогнозують зростання української економіки у 2021 році на 4,6%, а інфляцію — на рівні 7,3%.

За даними Держстату, річний показник інфляції в Україні наразі складає 2,4%. Так, із прогнозу Уряду зрозуміло, що ціни у 2021 році почнуть зростати швидше.

Однак цьогоріч влада прогнозувала інфляцію на рівні 8,7%, а зараз вона становить 2,4%. Подібне відбувається з курсом гривні — у прогноз закладають куди вищий курс долара, ніж є насправді. Так, у прогнозі на 2020 рік курс закладено у 29,5 гривні за долар, а наразі він менший — 27,68.

Тож українцям варто очікувати на стрімке зростання цін і послаблення курсу гривні. Або Уряд знову закладає у прогноз цифри, що не відповідають дійсності, від чого потім страждатиме держбюджет — доходи у нього прогнозуються за одними показниками, але у реальності вони суттєво відрізняються, тому бюджет і недоотримує кошти.

Ба більше, через невідповідність курсу до бюджету не надходять усі заплановані доходи, адже найбільшим наповнювачем казни є податок на додану вартість з імпорту, а його розмір безпосередньо залежить від курсу валют.

У новому макропрогнозі Уряд записав курс гривні у 29,1 за долар у середньому за 2021 рік і 28,8 — станом на кінець 2021-го.

Раніше Міністр економіки вже скаржився в інтерв’ю РБК-УКРАЇНА на те, що сильна гривня заважає економіці рости.

Коментарі