Новини

У Чернівцях зафіксували рекордну кількість велосипедистів: найпопулярніші локації, безпека та гендерний баланс

Аби охопити якомога більшу кількість велокористувачів, підрахунок здійснювали на активних перехрестях у різних куточках міста.

ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» разом із волонтерами провели у Чернівцях перший літній підрахунок велосипедистів. Так, на вулицях міста вони помітили близько двох тисяч велокористувачів.

«Аби охопити якомога більшу кількість велокористувачів, підрахунок здійснювали на активних перехрестях у різних куточках міста. До підрахунку залучили 17 волонтерів. Наступний підрахунок велосипедистів заплановано на осінь 2020 року», — кажуть в організації.

Фото ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку»

Зокрема рекордну для Чернівців кількість зафіксували 22 липня — за дві години містом проїхали 1406 велосипедистів. Для порівняння — навесні 2018 року 1490 велокористувачів було зафіксовано за два дні підрахунку.

Найпопулярнішими локаціями серед роверистів стали:

  • проспект Незалежности – вулиця Небесної Сотні; 
  • вулиця Головна – проспект Незалежности;
  • вулиця Садова – вулиця Головна.

Фото ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку»

Також підрахунок показав, що велосипедами у Чернівцях користуються здебільшого чоловіки. 

У будній день волонтери зафіксували 13% жінок та 87% чоловіків. У вихідний співвідношення майже не змінилося — серед усіх користувачів велосипеда помітили 14% жінок та 86% чоловіків.

Варто зазначити, що, проти весняного підрахунку 2018 року, кількість велосипедисток зросла на 5,1%. 

Тротуар чи дорога? 

Більшість велосипедистів у Чернівцях для руху обирають тротуар або велодоріжки на них. Так, у будній день лише 20,27% користувачів двоколісного транспорту їхали дорогою і лише 3,3% з них — жінки. 

У вихідний цей показник несуттєво відрізнявся.

При цьому частка велосипедистів, які їхали проти руху транспорту, незначна. Таких порушників у будній було 6,7%, у вихідний — 7,9%.

Шоломи та велоодяг

У будній день лише 2,35% велосипедистів у Чернівцях їздили у шоломах, у вихідний частка трохи зросла — до 3%. При цьому найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксували на перехресті вулиць Головної та Південно-Кільцевої — 10 осіб. Тоді як на кільці біля Дріжджзаводу не було жодного.

Фото ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку»

Незначною також є частка тих, хто для поїздок обирає спеціалізований велоодяг. Таких користувачів у середу було 4,7%, у суботу — 1,06%.

Альтернативний транспорт

Під час цього підрахунку ГО «БАРР» вперше фіксувала користувачів електротранспорту. Здебільшого це були електросамокати, електровелосипеди, але трапилося і моноколесо. 

За результатами підрахунку користувачів альтернативного транспорту в Чернівцях небагато. У будній день — 3,34%. У вихідний — 2%. 

Найбільшу кількість альтернативного транспорту помітили на кільці проспект Незалежности-вулиця Героїв Майдану. 

 

 

Коментарі