Новини

Болгарія не прийматиме українців без негативного ПЛР-тесту: що робити туристам

Досі Болгарія не вимагала проходження 14-денного карантину і тестування на COVID-19, однак нині умови змінили.

Фото high net worth immigration.com

З 30 липня Болгарія запровадить жорсткіші правила в’їзду: громадяни України зможуть в’їжджати лише за наявности негативного тесту на коронавірус, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття.

Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ Болгарії.

«З 28 липня громадяни Північної Македонії, Сербії, Албанії, Косово, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Молдови, Ізраїлю та Кувейту можуть в’їхати в Болгарію за наявности негативного ПЛР-тесту, зробленого за останні 72 години. Для громадян України вимога подати негативний ПЛР-тест діє з 30 липня», — пишуть у міністерстві.

ПЛР-тест не потрібен людям, які прибувають у Болгарію з країн-членів ЄС, Великої Британії, країн Шенгенської зони, а також з Алжиру, Австралії, Канади, Грузії, Японії, Марокко, Нової Зеландії, Руанди, Республіки Корея, Таїланду, Тунісу, Уругваю.

Аби дізнатися, як за таких умов діяти туристам з України та чи скасують відпочинок за відсутности негативного тесту, журналісти «Шпальти» звернулися до директора чернівецької турагенції «Анекс Тур» Сергія Мрачковського.

«Гадаю, це не складе проблеми для туристів. Такі обмеження діятимуть з 30-го числа, до цього дня можна звернутися до нашого обласного лабораторного центру. Наскільки я знаю, там перевірка на вірус триває не довше доби. Ті, хто приїжджає до 30-го липня, не підпадають під нові правила, тому тут проблем немає. Однак це дійсно створює людям труднощі з відпочинком, тому своїх клієнтів, що мали їхати в Болгарію після введення жорсткіших правил, ми переоформулюємо на Туреччину — туди не потрібно такої медичної підготовки, а ціни зараз мало чим різняться», — каже Сергій Мрачковський.

Виконувачка обов’язків директора Чернівецького обласного лабораторного центру Наталія Гопко розповіла журналістам «Шпальти» про те, де у Чернівцях можна пройти ПЛР-тест:

«Цим займаються приватні медичні установи та Чернівецький лабораторний центр, який надсилає зразки тестів до Києва. Вартість послуги у центрі становить 850 гривень — це собівартість тестування. У приватників ці послуги дещо дорожчі. Безкоштовно можуть протестуватися ті, хто хоче скоротити час обсервації, контактні особи та ті, хто має підозру на коронавірус», — каже Наталія Гопко.

Нагадаємо, з середини липня Болгарія відкрила свої кордони для українських туристів. Досі вона не вимагала проходження 14-денного карантину і тестування на COVID-19.

В’їзд до країн ЄС загалом залишається закритим для громадян України, а купивши квиток, ви не отримаєте гарантії, що перетнете кордон.

Право на в’їзд до країн-членів ЄС мають лише окремі категорії людей:

  • ті, хто подорожує з метою навчання; 
  • громадяни, що подорожують через територію ЄС транзитом;
  • моряки, що прямують на корабель; 
  • медики й дослідники;
  • сезонні працівники та студенти;
  • висококваліфіковані працівники третіх країн, якщо їхня зайнятість необхідна з економічного погляду і робота не може бути відкладена або виконана за кордоном.

Дозвіл на в’їзд, як і раніше, зберігається для членів родин громадян ЄС, тих, хто має посвідку на проживання у ЄС або аналогічний документ, а також дипломатів.

Перед плануванням поїздки в МЗС закликають українців уважно ознайомлюватися з умовами в’їзду до країн призначення — для цього на сайті міністерства є спеціальна інтерактивна мапа, яку можна проглянути тут.

 

Коментарі