Новини

67% «швидких» в Україні не прибувають вчасно: чому запізнюються чернівецькі медики

Нормативів дотримуються менш, ніж у 20% випадків виклику швидкої. Серед основних проблем: водії, які не пропускають карети; бездоріжжя та нестача пунктів розміщення бригад швидкої допомоги.

Фото Eugene Chystiakov, unsplash.com

Дві треті пацієнтів, які викликають «швидку», не отримують вчасно екстрену медичну допомогу. Лише у 17-18% випадків бригада вкладається у потрібний час приїзду.

Про це 27 липня повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов та заступниця міністра Ірина Садов’як на брифінгу. 

«Нормативи складають 10 хвилин по місту та 20 хвилин за містом», — сказав міністр.

Він додав, що цієї норми повинні дотримуватися не менше 75% машин швидкої допомоги.

«Із загальної кількости випадків — 6,8 мільйона викликів — 4,7 мільйона є невчасними. Це дуже погані показники», — додала Ірина Садов’як.

Вона зазначає, що наразі на підконтрольних уряду територіях працює 25 центрів екстреної допомоги та медицини катастроф у регіонах.

За словами Максима Степанова, одна з причин затримок — те, що водії не завжди поступаються місцем на дорогах. Він вважає, що за непропуск машини екстреної меддопомоги треба збільшити штрафи.

Міністр охорони здоров’я розповів, що загалом у країні є 1807 карет «швидкої». Вони старше 10 років або не підлягають експлуатації. До кінця року МОЗ планує придбати приблизно 400 автомобілів. Їх розподілять між областями. 

Фото УНІАН

Також Степанов нагадав, що уряд цьогоріч збільшив фінансування екстреної меддопомоги на 40%. Ці кошти підуть на збільшення заробітної плати, комплектацію лікарськими засобами та медичними виробами, заміну автопарку екстреної швидкої допомоги.

Заступник генерального директора та медичний директор Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Сергій Паушак у коментарі «Шпальті» розповів, що на час приїзду бригади швидкої впливають не лише злісні водії-порушники:

«Недостатньо пунктів нормативу приїзду. Крім того, в одній області дороги кращі, в іншій гірші. Це питання залежить від стану шляхів. Також це залежить від кількости пунктів розміщення бригад і кількости безпосередньо бригад і їхнього розміщення. Є Путильський район, де за 20 хвилин дістатися до пункту призначення взагалі нереально через бездоріжжя. Таке ж часто трапляється у Кельменецькому районі, біля Дністра. У місті таке може статися через затори».

Сергій Паушак зазначає, що варто рахувати не карети швидкої допомоги, а бригади. Бо у деяких населених пунктів є декілька машин різних видів, які використовують за певних умов.

«Коли дощі, деякі машини не можуть їхати по розмитих дорогах. Тоді застосовують іншу автівку. А бригад у нашій області 65. У районах проблеми з водіями немає, це більш притаманно для Чернівців. Зараз цих інцидентів менше через карантин, але в час пік проїхати неможливо, особливо коли проводять ремонтні роботи, як на вулиці Руській», — каже Сергій Паушак.

Він додає, що медики створили сітку пунктів бригад швидкої допомоги, щоб підстрахувати колег на випадок, якщо всі сусідні бригади будуть на виклику:

«По місту таких пунктів є 7, враховуючи сільську місцевість — 5 у місті і 2 в селах».

За словами Сергія Паушака, 40% автомобілів швидкої допомоги у Чернівецькій області потребують списання і переоснащення. Така ситуація не лише на Буковині, а й у країні загалом. Ще 40% не потребують ремонту чи заміни взагалі, але повинні бути списані.

 

Коментарі