Новини

Українського волонтера Олексія Кучапіна знайшли мертвим: вбивство чи природня смерть

У поліції справу називають звичайною смертю, однак друзі волонтера стверджують, що неодноразово надходили погрози фізичної розправи через волонтерську роботу.

Фото Thomas Bormans

16 липня зник волонтер Олексій Кучапін. Його колеги забили на сполох, публікували дописи із закликом допомогти знайти чоловіка.

Дружина волонтера Олена звернулася до поліції, і 21 липня правоохоронці оголосили розшук і відкрили кримінальне провадження про умисне вбивство, пише BBC Україна.

Друг волонтера Захарія Керстюк пише у соцмережах про дивні обставини його зникнення: мовляв, цього дня його телефон зник з усіх чатів і груп волонтерів, де обговорювали допомогу безхатькам.

Крім того, за словами Керстюка, Кучапіну неодноразово надходили погрози фізичної розправи через волонтерську діяльність.

На своїй сторінці у фейсбуку Керстюк розмістив низку відео, на яких зафільмували конфліктні моменти волонтерів із поліцією на Центральному вокзалі Києва. На відео видно, як поліціанти кажуть волонтерам, що вокзал не є пунктом обігріву і годувати там бездомних не можна. 

Уже 22 липня, за тиждень після зникнення, тіло Олексія Кучапіна знайшли у квартирі Дніпровського району столиці. 

Однак під час огляду криміналісти не виявили зовнішніх ознак насильницької смерті.

Правоохоронці зробили висновок, що це була природна смерть.

У поліції встановили: цю квартиру померлий орендував 15 липня. Власник буцімто попередив його, що днями прийде майстер, аби встановити кондиціонер.

«Однак потім орендар на зв’язок не виходив та двері не відчиняв. Після цього власник намагався потрапити в квартиру, однак із внутрішнього боку дверей були вставлені ключі», — кажуть у поліції.

Судово-медичний експерт оглянув тіло померлого, та зовнішніх ознак насильницької смерти не виявив.

Під час обшуку квартири правоохоронці вилучили 11 пігулок білого кольору, а на столі виявили записку. Її зміст не розголошують.

Вони відшукали свідка, з яким спілкувався загиблий напередодні смерти. Той надав важливі покази для слідства, але поліція не уточнила, які саме.

Та у таку правду не вірять друзі Олексія Кучапіна. Зокрема фотограф видання Forbes Україна Олександр Чекменєв каже, що був біля будинку, де знайшли тіло Олексія, і виявив там і опублікував фото викинутого на смітник дивана зі слідами, схожими на кров. За його словами, диван викинули одразу після того, як з квартири забрали тіло Олексія.

Захарія Керстюк розповідає, що цю квартиру на вулиці Комбінатній, 25-А Олексій Кучапін винаймав для людей, яким допомагав. Коли волонтери приїхали на це місце, вони впізнали викинутий диван, бо бували у цій квартирі.

Своєю чергою поліціянти пояснюють, що плями на меблях з’явилися внаслідок природного процесу розкладання людського тіла, адже чоловік пролежав мертвим у приміщенні щонайменше 5 діб при температурі близько 25 градусів за Цельсієм.

Олексію Кучапіну було 39 років, він очолював відому у Києві благодійну організацію «Дім милосердя».

Волонтери цієї організації допомагали багатьом безхатькам у столиці: годували, надавали юридичну допомогу, відновлювали документи.

На пожертвувані гроші орендували житло для безхатьків, давали їжу та одяг.

Серед безхатьків, яким допомагав Кучапін, були жертви квартирних аферистів, що опинилися на вулиці.

Як розповідають друзі Олексія, він допомагав таким людям повернути житло, також допомагав тим, хто потрапили у рабство.

Під час карантину волонтери «Дому милосердя» продовжували роботу – годували бездомних, яких на вулицях міста стало ще більше.

Олексій Кучапін неодноразово давав коментарі та інтерв’ю ЗМІ про проблеми, безправність, насильство, з якими зіштовхуються безхатьки на вулицях та у лікарнях.

 

Коментарі