Репортаж

Гора шин і танці з труною. Репортаж з акції-інсталяції #Я_вимагаю_доріг

Як чернівчани приносили вживані автошини в знак незадоволення нинішнім станом доріг у місті. 

Нині, 10 липня, об 11 годині біля дерев’яного хреста на Центральній площі Чернівців повинні були провести акцію-інсталяцію #Я_вимагаю_доріг. За планом, на площу мали принести шини, які були пошкоджені на чернівецьких дорогах. І таким чином дати оцінку нинішній каденції місцевої влади. Адже автошина схожа на цифру нуль. Саме у стільки ініціатори оцінили роботу керманичів міста. 

Організували мирний протест двоє чернівчан: Олександр Білоус і Сергій Ткачук. Спочатку увагу підігріли роликом про стан доріг у місті. Відео викликало тисячі реакцій у соціальних мережах, набрало сотні тисяч переглядів.

За словами Сергія Ткачука, ця акція аполітична. Але водночас вони проти депутатського корпусу міськради — більшою мірою. Адже обранці мають багато повноважень та можливостей. Меншою мірою — проти мера Олексія Каспрука.

Втім, провести акцію, як планували, не вийшло. 

Близько 10 ранку на електронну пошту управління національної поліції надійшов анонімний лист із повідомленням, що міська рада разом із Центральною і площею Філармонії заміновані. О 10:20 під ратушею з’явилися спецпідрозділ поліції, поліція превентивної діяльности, слідчо-оперативні групи ГУ НП і Шевченківського відділення поліції, Нацгвардія, вибухотехнічна служба поліції області й аварійні служби Чернівців. Рух на Центральній перекрили, місто опинилося у суцільному заторі. Площу по периметру оточили силовики. Пропускали лише працівників ЗМІ, яким перебувати у небезпечній зоні дозволяє закон. 

 

 

Хоч лист від «замінувальника» і надійшов близько 10-ої, скупчення поліції у центрі міста, зокрема на вулиці Чайковського, було раніше — о 8:59 (видно на приладовій панелі автівки). З тієї вулиці можна зайти у приміщення Головного управління Національної поліції України в Чернівецькій області.

Небайдужий чернівчанин поділився відео, на якому зафільмував, очевидно, інструктаж поліціянтів до акції протесту.

Чернівчани розповідали, що бачили суттєве скупчення поліції і на площі Філармонії раніше, ніж правоохоронці отримали листа про ймовірне замінування. У поліції на цю інформацію відповіли, що, по-перше, локація близька до приміщення управління, по-друге, могла відбуватися «перезмінка».

Співорганізатор Сергій Ткачук відреагував емоційно на присутність великої кількости різноманітних служб правоохоронних органів.

«Весь адмінресурс кинути на те, щоб перекрити чотири площі, бо вони страшенно заміновані у нас сьогодні. Вигнати 300 поліціянтів, швидку, пожежну, водоканал і все решта, тому що їм страшно з вікон міської ради дивитися 3 години на купу шин, яку можна зібрати за 15 хв своїми силами», — заявив Сергій Ткачук.

 

 

Об одинадцятій охочі покласти шину біля хреста переминалася з ноги на ногу на тротуарі вздовж вулиці Франка або ж з іншого боку Центральної площі — на Кобилянської. Ніхто не розумів, як далі діяти, чи буде акція і що взагалі відбувається. Адже пройти на площу вже не давало живе кільце правоохоронців. Центральна порожня, як під час нещодавнього жорсткого карантину, але тепер — штучно.

Серед натовпу ніхто не вірив, що замінували площу випадково. Всі чекали на подальші інструкції — що робити. Не змовляючись, люди з Франка перейшли на бік Кобилянської. Там уже був міський голова Олексій Каспрук, якого обступили, чекаючи якихось дій і заяв. Хтось із чернівчан розпочинав із мером у суперечки, хтось — діалог. 

На запитання, які зараз дороги капітально ремонтують, міський голова відповів:

«Наступного тижня закінчать вулицю Переяславську, на Руській наступного тижня укладуть чорновий асфальт, вулиця Бетховена. Ремонт Кармелюка заблокований антимонопольним комітетом у Києві. Інших доріг депутатський корпус і Департамент не передбачили. Загальна сума виділених коштів — близько 80 мільйонів гривень. Навіть на Руську всіх грошей ще немає».

На зауваження, що міську раду замінували саме через акцію, Олексій Каспрук відповів: «Можливо. Але це точно не я».
Працівники міської ради роздавали роздруківки з інфографікою та іншою інформацією щодо ремонту доріг у місті.

Годинник на Ратуші доходив до 12, а гори шин і досі не було. Організатори, яких постійно смикали то учасники акції, то журналісти, й самі спочатку розгубилися. Ніби вирішили переносити, але чи час, чи місце, чи, може, іншого дня — невідомо.

Організатори оговталися, коли до них звернулася чернівчанка:
«Хлопці, я привезла декілька шин, допоможіть принести». Тоді вони прикотили шини на межу вулиці Кобилянської і Центральної площі. Це стало новим місцем для запланованої гори пошкодженої автогуми. Спочатку купа була не дуже великою. Але потім підвезли першу організовану машину зі вживаними пошкодженими автошинами. Учасники зашуміли й оживилися.

О 12:00 сурмач не з’явився на Ратуші. Дехто витлумачив це поганим знаком. Гора покришок збільшувалася, як і кількість охочих сфотографувати цю інсталяцію. Люди прибували, але силовиків і досі було більше.

У натовпі і серед перехожих лунали різноманітні фрази. Хтось пропонував шини підпалити, мовляв, навіщо ж іще зносити сюди цей непотріб. Хтось навпаки — побоювався підпалу, адже на дворі й без того було важко дихати через спеку. Дехто вигукував образи на адресу влади, зокрема і присутнього Олексія Каспрука. 

Хтось нагадував про майбутні вибори восени. Мовляв, почалася передвиборча кампанія. Тим часом організатори разом із небайдужими вивантажували наступну партію шин — і гора росла.

Втім, росла не лише гора покришок — кількість силовиків біля інсталяції теж значно збільшилася. Натовп занепокоївся. Спецпідрозділ поліції вишикувався у колону, патрульні — у шеренгу під будинками нижче Пенсійного фонду. Під міську раду під’їхав військовий автомобіль для перевезення людей. Чи був хтось усередині, важко сказати. 

Заговорили про те, що саме силовики приберуть шини з вулиці. Всі завмерли в очікуванні чогось, чого саме, ще зрозуміло не було. І тут з’явилася синя труна. Порожня. 

У неї вкинули декілька шин. Співорганізатор Сергій Ткачук разом з іще трьома людьми одягнули пілотки, підхопили труну на плечі і почали танцювати під музику, як на популярному відео веселих похорон у африканській Гані.

Насамкінець правоохоронці взяли у кільце гору автошин і зробили коридор, з боку площі під’їжджали вантажні авто, куди ці шини закидали. Люди з Кобилянської силовикам кричали: «Ганьба», з боку Центральної — аплодували, дякуюючи за прибирання. До речі, організатори прибирати саморобну гору не збиралися. 

Після мітингу Сергієві Ткачуку зателефонували поліціянти. Попросили зустрітися, на співорганізатора акції склали протокол за порушення умов карантину. Сума штрафу коливається від 17 до 34 тисяч гривень. Далі будуть оскаржувати у суді.

 

 

Фото Альони Чорної, Ірини Болести, Василя Салиги
Відео Олександра Докієна

Коментарі