Новини

Кабмін виділив мільярд гривень на підтримку культури, хоча обіцяли вдвічі більше

Гроші «підуть» на стипендії митцям, гранти, кіно, створення електронного обліку культурної спадщини та на компенсацію втрат закладів культури за період карантину.

Фото Sharon McCutcheon, unsplash.com

Кабінет Міністрів виділив мільярд гривень на підтримку культури та креативних індустрій, хоча раніше мова йшла майже про два мільярди.

Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Кошти для культури та креативних індустрій – виділили! Наразі йдеться не про всю суму, але початок закладено. Антикризовий план для культури та креативних індустрій був розроблений комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради ще у квітні цього року… Йшлося про 1,9 млрд грн підтримки. Тому, сподіваюсь, сьогоднішній 1 млрд допомоги — лише перший крок», — написав він у своєму телеграм-каналі.

Тож виділені кошти розподілять так:

590 млн — на стипендії самозайнятим митцям, підтримку проєктів у сферах культури та мистецтв, креативних індустрій та внутрішнього туризму;
150 млн — на гранти через Український інститут книги;
50 млн – на підтримку кіно;
100 млн — для проведення конкурсу нашого міністерства з відбору проєктів на виробництво серіалів патріотичного спрямування.

«Також заклали фінансування на створення електронного обліку культурної спадщини та культурних цінностей. Щоб надалі на місці історичних забудов або охоронних земель зненацька не з’являлися новобудови», — йдеться у повідомленні.

Очільник відомства також додав, що частина виділеного бюджету піде на компенсацію втрат закладів культури за період карантину: для оплати комунальних послуг, послуг із пожежної безпеки та охорони.

Коментарі