В Україні може статися спалах поліомієліту. Який відсоток щеплень від нього на Буковині

Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) оцінила ризик передачі інфекції в 41 країні регіону. В Україні дослідники віднесли його до категорії високих. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України на сторінці у фейсбуку.

Цьогоріч за п’ять місяців лише 30% новонароджених дітей, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини для профілактики поліомієліту.

У 2019 році в Україні вакцинували понад 78% дітей до року. Такий же показник серед немовлят віком до 18 місяців. Серед дітей шести років охоплення становило трохи більше 80%. Також понад 80% вакцинували й у віковій групі 14 років.

Зокрема на Буковині відсоток щеплень серед дітей до 1 року становить 22,8%.

 

18-місячних малюків — 24%.

 

Дітей 6 років щепили на 14,2%.

 

А 14-річні підлітки захищені на 17,9%.

У МОЗ зазначають, що вакцинація — єдина можливість вберегтися від ускладнень, які викликає поліомієліт. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до захворювання до кінця життя. 

Вакцини є безкоштовними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Якщо у медзакладі немає вакцини, варто звернутися до головного лікаря для з’ясування причини. Якщо він не може надати необхідну інформацію, у МОЗ рекомендують звернутися у департамент чи управління охорони здоров’я у вашій області.

Залишити відгук