Новини

Збитки через негоду, вибори мера та коли запрацює перинатальний центр у Чернівцях: Сергій Осачук про головні події в області

Сума збитків області через підтоплення вже нараховує 1,3 мільярда гривень, із них до Буковини надійшли лише 30 мільйонів. Крім того, у неділю може запрацювати перинатальний центр у Чернівцях — головні тези з пресконференції голови ОДА Сергія Осачука.

Станом на 2 липня попередня сума збитків, які завдала негода у Чернівецькій області, становить 1,3 мільярда гривень. Про це на пресконференції повідомив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

Наразі говорити про остаточну цифру завданих збитків ще зарано, каже очільник краю, бо підрахунок у районах досі триває.

«Станом на сьогоднішній ранок 1 мільярд 300 мільйонів гривень — це попередні підраховані збитки Чернівецької області. Перераховані гроші надали Басейновому управлінню водних ресурсів. Вони беруться за гідротехнічні споруди. 30 мільйонів спрямують спочатку на дороги», — повідомив Сергій  Осачук.

Він наголошує, що Уряд повинен дати Чернівецькій ОДА алгоритм, за яким місцева влада має працювати над ліквідацією збитків через повінь, бо без цього вони не можуть розпочати використання коштів.

Також Сергій Осачук розповів, що обласний перинатальний центр у Чернівцях може запрацювати у неділю, 5 липня.

Чиновник каже: об’єкт уже зданий в експлуатацію. Наразі його готують до відкриття:

«Триває переїзд. Лікарі заходять. І якщо ви разом з нами триматимете кулаки, то, може, у неділю там народиться перша дитина».

Крім того, керівник ОДА висловив обурення через події на трасі національного значення у Хотині. Учора ввечері, 1 липня, там відбулися сутички між мітингарями та поліцією.

Сергій Осачук вважає, що учасники блокування дороги могли про все домовитися, а перекриття доріг, тим паче національного значення, блокування 600 автомобілів та всієї Хмельницької області недопустиме.

«Тобто перекриття цієї дороги — заради чого? Натиснути на кого? Я вважаю, що це неприпустимо, мені це дуже не подобається. І я закликаю мешканців Чернівецької області до будь-яких інших виявів свого спротиву. Знайти і докопатися — в якому кабінеті, в якій установі хто що вирішує, чого люди бажають. Я точно знаю, що ці рішення не ухвалюють ані на дорогах, ані на мостах», — каже Сергій Осачук.

Також голова Чернівецької ОДА розповів, чи збирається брати участь у місцевих виборах восени.

«Не знаю, звідки така інформація. Я страшенно втішений тим, що є на першому місці у питаннях відповідальности за всі процеси в області. Сьогодні це дуже мене мобілізує, і я продовжую виконувати свої обов’язки. Далі якихось речей я не планую», — заявив Сергій Осачук.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі