Новини

В Україні запрацював сервіс автоматичного призначення пенсій: як він працює

Завдяки новій послузі пенсію призначатимуть автоматично, коли людина досягне пенсійного віку. 


Пенсійний фонд запровадив е-послугу автоматичного призначення пенсій. Про це повідомили у Міністерстві цифрової інформації України:

«Відтепер пенсію призначатимуть автоматично при досягненні пенсійного віку. Додатково звертатися та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду не потрібно».

Для користувачів, які ще не є пенсіонерами, сервіс дозволяє надати всю необхідну інформацію для призначення пенсії завчасно. 

Як працює нова послуга 

  1. Користувачу, який не є пенсіонером, необхідно авторизуватися на порталі Фонду за допомогою КЕП. 
  2. Після цього потрібно заповнити анкету, додати скановані копії документів, підписати заяву КЕП та надіслати її до органу ПФУ.

«Документи, що підтверджують трудову діяльність (трудову книжку, документи про навчання, військову службу тощо), можна подати завчасно. Трудову книжку може подати як роботодавець, так і сам користувач.  Пенсійний фонд України також розпочав роботу щодо запровадження електронної трудової книжки», — зазначили у Мінцифрі.

Після опрацювання заяви користувачу надійде повідомлення про автоматичне призначення пенсії, дату та розмір виплат.

Незабаром послуга буде доступна і користувачам, що не мають КЕП. Вони матимуть змогу авторизуватися через BankID або інтегровану систему електронної ідентифікації (id.gov.ua).

Коментарі