Новини

Чи працюють осередки партій в Чернівецькій області: ОПОРА дослідила функціонування партійних структур

У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції в Чернівецькій обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах.

Напередодні місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, громадянська мережа ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Чернівцях. Досліджували партійні осередки партій, які мають власні фракції в обласній та міській радах і набрали більше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах.

«Такого роду аналіз проводимо не вперше і робимо його для того, щоб можна було побачити, чи займаються партії розбудовою своїх структур на постійній основі чи тільки перед виборами, але як показує досвід, більшість політичних партій фактично не займаються такою розбудовою, а це свідчить про низький рівень розвитку політичних сил в Україні», — розповів у коментарі «Шпальті» координатор спостереження за виборами Тарас Прокоп.

Зокрема в ОПОРІ проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) щодо керівників партійних організацій та адреси партій із фактичним станом справ. Ця інформація допоможе краще розібратися, як працюють і чи працюють політичні партії напередодні чергових місцевих виборів.

Згідно з даними ЄДР, у Чернівецькій області зареєстровано 60 осередків політичних партій, із них 15 – це обласні, а решта – міські та районні. Найбільше останніх нараховує партія ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та Аграрна партія України. У реєстрі відображені не всі політичні партії, які діють у Чернівецькій області. Зокрема на момент моніторингу в реєстрі не були відображені дані про такі партії: «Слуга народу», Радикальна партія Олега Ляшка, «Народний фронт», «Громадський рух «Народний контроль».

Представник партії «Слуга народу» зазначив, що в них поки не був зареєстрований офіційно осередок. Проте вони планують найближчим часом зустріч партії, де розглядатимуть питання про реєстрацію осередків, тому на початку літа «Слуга народу» повинні вже зареєструвати осередок. (На момент публікації матеріалу стало відомо, що Валерій Другановський, який очолював передвиборчу кампанію партії «Слуга народу» на парламентських виборах, став керівником обласного осередку партії в Чернівецькій області).

«Не всі політичні сили готові йти на контакт, але це насамперед ті сили, які не мають структури як такої, до прикладу, дивно було, що партія “Рідне місто”, яка має набільшу фракцію в міській раді, не має ні громадської приймальні, ні контактних осіб, через яких можна зв’язатися з партією, а її представники в раді не відповідають на повідомлення. Схожа ситуація з ОПЗЖ, всі інші партії більш-менш ідуть на контакт», — каже Тарас Прокоп.

У всіх партіях, із якими вдалося зконтактувати, дані про керівництво організації збігаються з даними, зазначеними в реєстрі.

Водночас не всі адреси офісів політичних партій збігаються з адресою, зазначеною в реєстрі. Зокрема в осередку партії «Самопоміч», «Свобода» та «Громадянська позиція». У «Самопомочі» нам повідомили, що наразі вони не орендують офіс, «Громадянська позиція» переїхала у більш зручне місце, також на етапі переїзду в новий офіс партія ВО «Свобода». Окрім того, свою адресу планують змінити «Народний фронт» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Пд час дослідження не вдалося отримати інформацію про функціонування осередків таких партій: «Рідне місто», «Опозиційна платформа – За життя», «Відродження», «Довіряй ділам», «Єдиний центр», «Сила і честь». Одна частина цих партій не проявляє ніякої активности в області, тому ймовірно, що вони де-факто не діють, а інша просто уникає комунікації, і за номерами  телефонів цих партій, які вказані в реєстрі, неможливо додзвонитися до їх представників.

Із 15 обласних осередків громадські приймальні працюють у 8-ми партій: «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Голос», ВО «Свобода», «Слуга народу», «Народний фронт», «Наш край»  та «Громадянська позиція». Донедавна працювали приймальні в партії «Самопоміч» та Радикальній партії Олега Ляшка, але наразі вони припинили свою роботу.

Незважаючи на широке представництво в міській раді, не має громадської приймальні партія «Рідне місто», а також «Самопоміч» та «Народний рух «Народний контроль». Відсутні приймальні також у партій, які мають своїх представників в обласній раді, зокрема Аграрна партія України, «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя» (депутатів, які в обласній раді представляють фракцію «Опозиційна платформа – За життя», обирали за списками партії «Опозиційний блок») та УКРОП.

Усі обласні та міські осередки партій у Чернівцях орендують приміщення для приймалень власним коштом, і, як повідомили представники партій, міська та обласна ради не надають його безкоштовно чи на пільгових умовах.

«Під час карантину активність приймалень партій суттєво знизилася, оскільки самі офіси не приймають виборців, проте всі партії, які мають громадську приймальню, продовжують роботу з виборцями в телефонному режимі і намагаються вирішувати проблеми виборців дистанційно», — кажуть в ОПОРІ.

У більшості випадків прийом здійснюють депутати відповідної ради. У партій, які не представлені в міській та обласній радах, прийом здійснює визначений працівник. За словами представників політичних партій, у середньому вони отримують до десяти звернень у цей період, окремі сили – від 10 до 30 звернень. Здебільшого вони всі стосуються надання матеріальної допомоги. Останнім часом партії сфокусували свою роботу на допомозі медикам та хворим на Covid-19.

 

 

 

Коментарі