Новини

У Чернівцях працює фотогурток для особливих дітей

На базі  ГО «Особливі серед нас» дітей вчать мобілографії, фотографії на плівковому та цифровому фотоапаратах. Пізніше вони планують організувати фотовиставку робіт особливчиків. 

Фото ГО “Особливі серед нас”

У Чернівцях на базі ГО «Особливі серед нас» працює фотогурток для особливих дітей. Займається з дітками на волонтерських засадах відомий чернівецькій фотограф Василь Салига.

Гурток запрацював на початку 2020 року. Відвідує його десять дітей із різними діагнозами з середньої та старшої групи ГО «Особливі серед нас». До карантину фотогурток збирався раз на тиждень. Спочатку дітям розповідали у легкій формі теорію фотографії, потім перейшли до практики.

Одна з родзинок фотогуртка — це те, що Василь хоче зацікавити дітей робити світлини на плівковий фотоапарат. Для того, аби забезпечити кожного особливчика своїм фотоапаратом, ГО «Особливі серед нас» оголосила в соціальних мережах збір техніки. Волонтери з усієї країни передали особливчикам 24 плівкові камери.

«Мене запросили позайматися з особливчиками, я їм розповідав про фотографію, потім і показував процес зйомки. Насправді я їх не вчу, а намагаюся зацікавити фотографією, решту вони вже роблять самі по-своєму. В нас було проміжне завдання між заняттями — вони мали пробувати вдома знімати на телефон. Іноді я був абсолютно шокованим: діти робили фотографії ідеально геометричні, були правильні лінії, гарна композиція. Багатьом треба багато повчитися, щоб зробити такі фото, які приносила більшість особливчиків.

У них було одне конкретне завдання – зробити автопортрет. Не селфі, а саме автопортрет. Їм треба було правильно стати, поставити камеру на таймер і зробити собі фото. Це був дуже цікавий досвід. Всі інші фото у них були на довільну тему. В їхній об’єктив потрапляв домашній кіт, природа, мама, і вони це робили по-особливому. З плівкою працювати, звісно ж, складніше, але думаю, у нас усе вийде, і навіть маю надію, що у нас вийде зробити у Чернівцях виставку їхніх робіт», — розповідає Василь Салига.

Після карантину гурток відновить свою роботу. Зараз, до Міжнародного дня дітей, ГО «Особливі серед нас» презентували фотопроєкт #SpecialWorld. Ці світлини, які зробили особливчики, — це те, яким вони бачать світ через об’єктив.

Фото ГО «Особливі серед нас»

Коментарі