Новини

Третій етап послаблення карантину: що тепер можна українцям і чому це не стосується жителів Чернівецької області

Відтепер в областях, де послабили карантин, не потрібно йти на самоізоляцію громадянам, які приїдуть в Україну з закордону чи перетнуть лінію розмежування з тимчасово окупованих територій для складання ЗНО.

1 червня в Україні розпочався третій етап послаблення карантину. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль:

«Упродовж останніх двох тижнів ми спостерігаємо приблизно однакову кількість нових захворілих та видужалих по країні. Епідемічна ситуація в більшості областей дає змогу з 1 червня відкрити спортивні зали та фітнес-центри, заклади освіти, запустити міжобласне автомобільне сполучення та залізничні перевезення. Звичне життя поступово повертається до України, але будьмо на сторожі власного здоров’я».

Тепер Уряд дозволяє:

  • роботу закладів фізичної культури і спорту, спортзалів, фітнес-центрів. Однак у фітнес-центрах може перебувати до 10 людей. А групові заняття для дітей до 12 років заборонені;
  • перевезення пасажирів залізничним транспортом у всіх видах внутрішнього сполучення, міжобласні автобусні пасажирські перевезення. Але перевезення можливі, лише якщо кількість осіб збігається з кількістю місць для сидіння, передбаченою технічною характеристикою транспорту. А в регіонах, де не послабили карантинні обмеження, кількість сидячих місць у транспорті має бути заповненою не більше, ніж на 50%;
  • відвідування занять у закладах освіти (до 10 людей);
  • проведення атестацій для здобувачів вищої освіти;
  • отримання документів про професійну та вищу освіту;
  • проведення лабораторних та тренажерних занять тощо.

Окрім того, люди, старші за 60 років, які є тренерами або представниками спортивних клубів, можуть брати участь в організації та проведенні спортивних змагань.

Також не потрібно йти на самоізоляцію громадянам, які приїдуть в Україну з закордону чи перетнуть лінію розмежування з тимчасово окупованих територій для складання ЗНО.

Однак нові послаблення не діятимуть у Чернівецькій області, де діє адаптивний карантин. Тому Буковина не перейде до третього етапу разом з іншими регіонами.

Це підтвердив і голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук в одному зі своїх щоденних звітів у соцмережах:

«Із 1 червня в Україні – чергове послаблення карантину. Однак наша область до нього поки що не готова. І число нових випадків, і завантаженість госпітальних баз поки що залишаються досить значними. Тому будьте обережні».

Нагадаємо, другий етап послаблення карантинних обмежень в Україні відбувся 22 травня. Однак, аби перейти до нього, кожна область окремо повинна вирахувати три критерії:

  • захворюваність за останні сім днів на 100 тисяч населення;
  • заповненість ліжок у лікарнях, які лікують хворих на Covid-19 (не може перевищувати 50%);
  • кількість тестувань, які проводять у регіоні.

Тоді на Буковині нормам не відповідала не лише критерія кількости інфікованих, але й заповнености ліжок у лікарнях, тому область пропустила і другий етап.

Коментарі