Новини

Чернівецькі молодіжні організації запустили челендж #одягни_вишиванку

Автори ідеї запевняють, що такий формат роботи доводить, що чернівецька молодь зацікавлена у збереженні українських цінностей.

21 травня молодіжні громадські організації міста Чернівців взяли участь у всеукраїнському святкуванні дня вишиванки. Про це «Шпальті» розповів один з авторів ідеї та голова ГО «ЧеПлюс» Богдан Мельник.

Саме ця організація запустила челендж #одягни_вишиванку у відеоформаті на сторінках соціальних мереж. Виклик прийняла Українська академія лідераства, Aiesec та ГО «Центр молоді Чернівців».

«День вишиванки бере свій початок саме з нашого міста, тому було символічно проявити активність до цього дня. Враховуючи карантиннні обмеження, команда ЧеПлюс вирішила створити челендж #одягни_вишиванку і поділитися з іншими молодіжними організаціями, адже буковинська молодь повинна берегти і пишатися тим, яка самобутня українська культура», — розповів Богдан.

День вишиванки ❤️

Команда ЧеПлюс передає челендж #одягни_вишиванку Українській академії лідерства м. Чернівці?У вишиванці генетичний код нашого минулого, теперішнього і майбутнього??…#одягни_вишиванку#челендж#уалчернівці#деньвишиванки#challenge#деньвишиванкичернівці#молодь#chernivtsi#stayhome#follow

Gepostet von ChePlus am Donnerstag, 21. Mai 2020

«Завдяки такій ідеї ми легко об’єднали активну молодь Чернівців, адже попередньо дружньо спілкувалися про майбутні плани Чернівецького молодіжного парламенту. Молодь є рушійною силою змін і повинна задавати тон, не забувати про свої корені та прагнути до нових здобутків своєї країни», — додає голова організації.

Відеоролик Української академії лідерства:

View this post on Instagram

Сьогодні ми святкуємо День Вишиванки?? ⠀ Задовго до виникнення писемності? люди спілкувалися за допомогою символів♋, і долю свою вплітали у вишиванку?. ⠀ Ромбики ? були знаками життєвої сили, спіралі ➿ означали мудрість, ? – силу природи. ⠀ Вишиванки? слугували сильними оберегами?️, а для того візерунок мав обов'язково торкатись тіла. ⠀ Ми любимо? і поважаємо українські традиції та хочемо їх поширювати, тому беремо участь у челенжі? ,, Одягни вишиванку"?. Прийняли естафету від @cheplus_ua і передаємо @aiesec_cv Чернівці ⠀ А як часто ви одягаєте вишиванку?⤵️⤵️⤵️

A post shared by УАЛ Чернівці (@ual.chernivtsi) on

Відео ГО «Центр молоді Чернівців»:

View this post on Instagram

▪️ З Всесвітнім днем Вишиванки▪️ ⠀ У цей день традиційний український одяг надягають тисячі людей не лише у нашій країні, а й по всьому світу ❤️ ⠀ День вишиванки щорічно відзначається у третій четвер травня. ⠀ Свято було засноване у Чернівцях у 2006 році студентами ЧНУ. ⠀ Флешмоб започаткували чудові @cheplus_ua. Нам естафету передали @aiesec_cv, а ми передаємо її @fri.chernivtsi ❤️ ⠀ Розкажемо декілька фактів про українську вишиванку: ⠀ ? Українська вишиванка має давнє походження, дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до 6 століття ⠀ ? Першим, хто поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко ⠀ ? В Україні є близько сотні "вишивальниці технік, серед найвідоміших: гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння ⠀ ? Вишиванку рахують сильним оберегом. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на руках, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. ⠀ ? У 11 столітті в Київській Русі, сестра Володимира Мономаха, Анна створила першу школу вишивки ⠀ ? Вишиванка – символ кохання Кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловіку. Вишиваючи сорочку, дівчата нашіптували старовинне заклинання: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був" ⠀ ? Одна із найоригінальніших вишиванок – борщівська. Існує легенда, що коли турки і татари знищили практично всіх чоловіків у Борщеві, то жінки протягом декількох поколінь одягали саме чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі ⠀ Одягайте вишиванку, адже – це наш генетичний код ❤️ ⠀ Зі святом! #деньвишиванкиденьродоводу

A post shared by ГО "Центр молоді Чернівці" (@molcentre.cv) on

Відеоролик Aiesec можна подивитися тут.

 

Коментарі