Репортаж

Три години у черзі на «кордоні» краю. Як працює пункт пропуску на виїзді з Чернівецької області у Оршівцях

З обох боків пункту пропуску через карантинний пост черга близько 60-70 машин.

Сьогодні, 7 травня, на виїзді та в’їзді у Чернівецьку область у Оршівцях, де діє карантинний пост, утворилися кілометрові черги. Водії, аби виїхати з області, простоюють у черзі подекуди по три години. На в’їзді аналогічна ситуація. Чому утворилися такі черги, читайте у нашому репортажі.

Близько обіду з боку Чернівецької області до пункту пропуску — черга  близько 60-70 автомобілів, які хочуть виїхати з території краю. Серед них більшість вантажівок. Є навіть із білоруськими номерами.

Біля самого пункту пропуску патрульний регулює рух автомобілів. Декотрі автівки розвертає.
Водії, яким дозволяють проїхати через карантинний пост, стоять у черзі біля віконечка пункту пропуску. Водій Микола каже, що простояв у черзі рівно три години.

«Об 11:10 я був наверху, в районі «Затишку», і лише щойно отримав дозвіл на проїзд. На годиннику 14:10 — рівно три години на пропуск. Тут ані туалетів, ані чаю немає де випити», — скаржиться водій.

Каже, аби з’ясувати причину затримки руху, телефонував на «гарячу лінію» у Київ, але там лише порадили номер місцевої патрульної поліції. Однак на вісім дзвінків на «гарячу лінію» у Чернівецькій області ніхто не відповів.

«Я три місяці їжджу у справах між областями. Донині мене ніхто нічого не запитував, а сьогодні почали записувати дані. Запитали номер телефону, місце проживання», — каже пан Микола.

Інший водій скаржиться, що в черзі простояв більше трьох годин. Розповідає, у Києві такого немає. Черги через те, що патрульні погано організували роботу: двоє записують дані, а десятеро «ходять дорогами».

Водночас патрульні поліцейські на пості кажуть, черги через перевірку водіїв.

«Записуємо дані кожного водія та автівки, місце проживання, хто виїжджає та в’їжджає у Чернівецьку область. Мешканців інших областей не пропускаємо на нашу територію через карантин», — каже старший роти №1, лейтенант патрульної поліції Андрій Момотюк.

Водієві Андрію не дозволили в’їхати у Чернівецьку область. Хлопець каже, що стояв у черзі півтори години. Він проживає у Коломиї. До Чернівців потрібно у справах. Йому сказали чекати «старшого».

В управлінні патрульної поліції у Чернівецькій області «Шпальті» повідомили, що така ситуація на пункті пропуску області виникла через ретельну перевірку всіх, хто перетинає ПП.

«Патрульні діють згідно з протоколом ТЕБ та НС і пропускають через ПП лише тих громадян, які мають право проїзду. Дані записують для звітности, аби було видно правомірність пропуску в область чи з області»,  — каже інспекторка пресслужби УПП у Чернівецькій області Юлія Замерзляк.

За її словами, кількість патрульних на постах від моменту встановлення карантинних постів збільшилася. Крім того, там працюють Нацгвардія та ДСНС.

 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі