Новини

Як отримати допомогу по безробіттю малому та середньому бізнесу на Буковині на період карантину

Щоб отримати таку компенсацію, необхідно звернутися до центру зайнятости за місцем сплати єдиного внеску для подання документів.

Фото Gabrielle Henderson, unsplash.com

Представники малого та середнього бізнесу на Буковині можуть скористатися підтримкою служби зайнятости та отримати допомогу з часткового безробіття. Про це повідомляє сектор інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятости.

Таку допомогу можуть отримати роботодавці, які:

– зупинили або ж скоротили діяльність через карантин;

– сплачували ЄВ упродовж 6 місяців, які передують даті зупинення чи скорочення діяльности, за найманих працівників і не припинили трудових відносин із ними на момент звернення до центру зайнятости.

Цей вид грошової підтримки надають підприємствам за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. З цих грошей роботодавець платить працівникові зарплату, при цьому не припиняючи з ним трудові відносини.

«Це допоможе мінімізувати втрати бізнесу через скорочення або призупинення діяльности та підтримати роботодавців у карантинний та посткарантинний період», — зазначає директорка Чернівецького обласного центру зайнятости Любов Кожолянко.

Щоб отримати таку компенсацію, необхідно звернутися до центру зайнятості за місцем сплати єдиного внеску для подання документів. Це можна зробити впродовж 30 днів від моменту зупинки/скорочення діяльности.

Для отримання компенсації необхідно подати:

– заяву в довільній формі. У ній необхідно зазначити належність до малого чи середнього бізнесу відповідно до ст. 55 Господарського кодексу України, а також копії документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількости працівників та доходу роботодавця за попередній календарний рік;

– засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням початку зупинення, скорочення діяльности;

– відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу з часткового безробіття на період карантину (вказавши прізвище, ім’я, по батькові працівника, номер ідентифікаційного коду (або серію та номер паспорта для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від оформлення коду);

– довідку про сплату ЄВ за останні 6 місяців, що передують зупинці/скороченню діяльности, видану ДПС.

До речі, право на допомогу не мають працівники, які отримують пенсію або працюють у роботодавця за сумісництвом. Розмір допомоги встановлюють за кожну годину втраченого робочого часу з розрахунку 2/3 тарифної ставки окладу та не може перевищувати мінімальну заробітну плату, встановлену Законом на 2020 рік (4 723 грн).

Детальніше, як отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину, можна дізнатися на сайті Державного центру зайнятости.

 

Коментарі