Новини

На Буковині запрацює програма відновного правосуддя для дітей: що це та для чого і як відбирають адвокатів для проєкту

За рік реалізації до цієї програми залучили 137 підлітків. Стосовно 60 дітей суд уже ухвалив позитивні рішення щодо звільнення від кримінальної відповідальности.

Фото Eric Ward unsplash.com

На Буковині запрацює програма відновного правосуддя для неповнолітніх. Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» діятиме по всій країні. Його реалізують на базі системи надання безоплатної правової допомоги.

Відповідний наказ підписали Міністерство юстиції України та Офіс Генерального прокурора.

«З минулого року пілотний проєкт за сприяння фонду ООН ЮНІСЕФ діяв у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Він довів свою ефективність. І тепер поширений на всю територію України», – повідомила заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Програму застосовують за чотирьох умов:

  1. Наявність потерпілої сторони.
  2. Якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкости.
  3. Визнання ним факту вчинення злочину.
  4. Неповнолітній і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Організатори проєкту вважають, що його поширення по всій Україні дасть можливість вивести з-під кримінального переслідування понад 1,5 тисячі дітей і надасть дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. За рік реалізації до цієї програми залучили 137 підлітків. Стосовно 60 дітей суд уже ухвалив позитивні рішення щодо звільнення від кримінальної відповідальности.

«На 10 квітня цього року укладено 87 угод про застосування програми відновлення між потерпілими та неповнолітніми. Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які внесені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Наразі відбирають адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу, для навчання та подальшої участи у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Під час чотириденного тренінгу відібрані учасники пройдуть спеціалізоване навчання з кваліфікованими експертами у сфері медіації в кримінальних провадженнях та зможуть набути необхідні знання й навички для роботи. Програма тренінгу містить такі напрями: принципи та зміст відновного правосуддя, розуміння почуттів та переживань учасників кримінальної ситуації, комунікативні навички медіатора, програма медіації потерпілих та правопорушників.

Учасники, які успішно пройдуть навчання, зможуть брати участь як посередники у пілотному проєкті. Дати та місце проведення тренінгів визначать після завершення відбору учасників. Тривалість проведення тренінгів може бути змінена. Організатори забезпечують учасникам тренінгу проживання, харчування та покриття витрат на проїзд до та з місця проведення тренінгу.

Вимоги до кандидатів:

  • співпраця з системою безоплатної правової допомоги – внесення до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. До відбору допускаються адвокати, що беруть участь у конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 17.01.2020 № 128/7;
  •  щонайменше два роки стажу адвокатської діяльности, зокрема досвід роботи з дітьми у конфлікті/контакті з законом (досвід захисту/представництва дітей у кримінальних провадженнях/провадженнях у справах про адміністративні правопорушення);
  •  досвід публічних виступів (поза судовими засіданнями) буде перевагою;
  • досвід роботи медіатором або навчання медіації буде перевагою.

Для участи у відборі необхідно:

1. Заповнити анкету за цим посиланням  до 10 травня 2020 року.
2. Бути готовими пройти інтерв’ю з тренерами за допомогою відео конференц-зв’язку.
3. У разі успішного проходження навчання бути готовими до залучення як посередник у рамках пілотного проєкту.
Усім учасникам за результатом інтерв’ю на електронну пошту надішлють відповідний лист щодо результатів відбору.

Будь-які запитання щодо конкурсу можна спрямовувати на електронну адресу: [email protected]

Коментарі