Без категорії

62 порушення свободи слова цьогоріч в Україні: сьогодні відзначають Всесвітній день свободи преси

За даними Індексу свободи преси Україна посідає 96 місце за рівнем свободи слова. Впродовж останніх п’яти років було 300 випадків тиску на журналістів у Криму.

Фото Fred Kearney, unsplash.com

Сьогодні, 3 травня, світова спільнота, починаючи з 1993 року, відзначає Всесвітній день свободи преси з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії підписали «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

З цього приводу Офіс омбудсмана на своїй сторінці у фейсбуку оприлюднив фактори, що впливають на ситуацію зі свободою слова на території України.

Там вважають, що суттєвий вплив на свободу слова має збройна агресія на сході України та анексія Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

«На тимчасово окупованих територіях України робота незалежних журналістів практично неможлива», — йдеться у дописі.

За даними Національної спілки журналістів України, впродовж останніх п’яти років зафіксували понад 300 випадків тиску на журналістів у Криму, зокрема напади, тортури, затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборони зйомок та відмови в доступі до інформації.

«Уповноважений наголошує, що право на свободу вираження поглядів є одним з основних принципів, закріплених у міжнародних і національних нормативних документах. Цьому питанню приділено пріоритетну увагу світової спільноти та громадянського суспільства в Україні», — зазначають автори.

За даними Індексу свободи преси від міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», за останній рік Україна підвищила рейтинг на шість сходинок та посіла 96 місце.

Проте вже в першому кварталі 2020 року експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 62 випадки порушень свободи слова. Переважна їх більшість стосувалася фізичної агресії проти журналістів. Крім того, продовжують фіксувати факти перешкоджання журналістській діяльності та утисків свободи преси і в умовах карантину через пандемію COVID-19.

 

Коментарі