Новини

IT на карантині: як змінився ринок фрілансу, оплата і робота

Про позитивні та негативні зміни в ІТ-бізнесі під час карантину

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Як і в інших сферах, у роботі ІТ-компаній відбулися певні зміни у зв’язку з карантином через Covid-19. Програмісти розповіли, як їм працюється під час карантину та які недоліки й переваги є в роботі з дому.

Гроші

Міжнародні компанії мають достатньо ресурсів, аби поки не запроваджувати великих змін, проте менші за розмірами скорочують зарплату своїх співробітників до 50 відсотків. Багато людей залишаються зовсім без роботи. Про це розповідає генеральний менеджер IT-компанії Дмитро Цуркан. Чоловік працює у фірмі інформаційних технологій міжнародного класу з філіями в п’яти різних країнах світу.

«У компанії, де працюю я, заробітна плата топменеджерів під час карантину зменшилася на 70 відсотків, що я в принципі вважаю досить резонним. Наші клієнти просять про відтермінування платежів, до чого ми намагаємося ставитися з розумінням, проте не можуть же всі працювати безкоштовно», — розповідає Дмитро. 

Подібна ситуація склалася й на ринку фрілансу. Ціни на замовлення суттєво впали, а кількість людей, які їх виконують, значно зросла. Цю нішу заповнили з надзвичайною швидкістю, конкуренція збільшується з кожним днем. Через суттєве падіння цін підприємці можуть отримати різноманітні послуги, які раніше кошутвали значно дорожче. Про це розповідає Сергій Андрієвський, який уже декілька років працює в ІТ-сфері на фрілансі.

«Кількість програмістів, розробників, дизайнерів на ринку збільшилася, мабуть, разів у десять. Через це впала ціна за виконані послуги. Але кількість замовлень суттєво збільшилася, як і кількість різних нових можливостей», — розповів Сергій Андрієвський. 

Програміст також каже, що карантин став великим поштовхом для створення телеграм-ботів. Вони є зручними для оформлення замовлень у онлайн-магазинах і значно спрощують роботу та комунікацію з клієнтами. Послуги, які колись вимагали фізичної присутности, тепер значно швидше й зручніше можна зробити віртуально. 

Продуктивність

Дистанційна робота негативно вплинула на ІТ-бізнес, вважає засновник ІТ-компанії в Чернівцях нідерландець Едвін Зюйдендорп. Йому стало важче контролювати своїх підлеглих, окрім цього, зменшилася продуктивність. 

«Певна форма контролю наразі повністю відсутня. У нашій компанії налічується до двохсот співробітників і всі вони працюють з дому. Я не знаю, у мого співробітника застуда чи він захворів на лінь. Але доводиться практикувати роботу, основану на довірі. Ще довелося звільнити декількох працівників через скайп, що не надто мені сподобалося», — пояснює Едвін Зюйдендорп.

Роботи у топменеджерів, та й у менеджерів взагалі, збільшилося у декілька разів, додає Едвін Зюйдендорп. Він пояснює, що в офісі, аби щось зробити, потрібно було виконати одну дію, а під час дистанційної роботи їх значно більше. Що ж до продуктивности праці у співробітників його компанії, то вона варіюється залежно від людини і немає якоїсь конкретної статистики зростання чи спадання. 

Комунікація

Ще один аспект, якого багатьом не вистачає, це соціальний, розповідає Едвін Зюйдендорп. Він переконаний, хай там що, а комунікація є не лише невід’ємною частиною життя, але й бізнесу. Спілкування з клієнтами, з підлеглими та між співробітниками — те, чого бракує особисто йому та працівникам його компанії.

«Перш за все соціальний контроль — теж контроль, який дуже допомагає збільшити продуктивність. По-друге, людям не вистачає можливости разом посміятися чи випити кави, поділитися досвідом, допомогти в певних питаннях. Я справді сумую за своєю командою і за роботою в офісі», — каже Зюйдендорп.

 

Коментарі