Новини

Фінансовий моніторинг: як новий закон вплине на грошові операції українців

Для чого нам фінансовий моніторинг, чому радикалізували закон, як верифікувати особу та кого це торкнеться. 

28 квітня набув чинности жорсткіший закон про фінансовий моніторинг. Проєкт спрямований збільшити відповідальність банків та інших суб’єктів фінансового моніторингу за порушення вимог закону. Штрафи за порушення підвищили приблизно в 10 разів. Увага до операцій клієнтів банку збільшиться.

Моніторинг фінансових операцій діє з часів терористичних актів 11 вересня у США. Тоді, 2001 року в Україні з’явився перший закон про фінмоніторинг, завданням якого було запобігти фінансуванню тероризму та масовому розповсюдженню зброї. Згодом закон передбачив протидію ухиленню від сплати податків та легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом. Більшість країн світу імплементували ці правила.

Національний банк України обіцяє, що з новою редакцією закону для 95% клієнтів українських банків майже нічого не зміниться. Операції більшости клієнтів мають низький рівень ризику.

«Під звичайними операціями і звичайними клієнтами маються на увазі пенсіонери, студенти, працівники, що отримують зарплати, підприємці, що здійснюють діяльність у межах обсягів, заявлених на момент відкриття рахунків», –заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Клієнтів із високим ризиком перевірятимуть більш прискіпливо. Наприклад, політиків чи олігархів. Тобто тих, хто може проводити операції на великі суми.

Всі перекази, що перевищують 30 тисяч гривень, повинні супроводжуватися такою інформацією про одержувача і платника:

  •  фізична особа: ПІБ, номер рахунка чи електронного гаманця, за відсутности останнього — унікальний обліковий номер фінансової операції, місце проживання або номер паспорта, або ідентифікаційний код, або дата та місце народження;
  • юридична особа: повне найменування, місцерозташування або ідентифікаційний код, згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, номер рахунка чи електронного гаманця, з якого списуються кошти, у разі відсутности рахунка — унікальний обліковий номер фінансової операції.

Якщо переказ не досягає порогової суми в 30 тисяч, верифікація клієнта не обов’язкова. Однак переказ як мінімум повинен супроводжуватися номером рахунка/електронного гаманця або унікальним номером електронного платіжного засобу, що дає можливість ідентифікувати номер віртуального рахунка відправника та одержувача.

У деяких випадках платіжні системи тепер зобов’язані проводити верифікацію своїх клієнтів навіть у разі, якщо не було досягнуто порогової суми в 30 тисяч гривень. До прикладу: якщо з однакових гаманців упродовж робочого дня будуть відправлені два транші по 25 тисяч гривень, друга операція буде підлягати обов’язковому моніторингу, оскільки є всі ознаки підозрювати клієнта в дробленні суми з метою обходу вимог щодо верифікації.

У новій редакції закону також збереглося формулювання про те, що суб’єкти фінансового моніторингу, їхні посадові особи та інші працівники не несуть відповідальність за шкоду, заподіяну юридичним і фізичним особам у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків під час проведення фінансового моніторингу, якщо вони діяли в межах завдань, обов’язків та у спосіб, що передбачені законом.

Закон наділяє суб’єктів фінансового моніторингу широкими повноваженнями для перевірки операцій своїх клієнтів, тому довести в суді перевищення повноважень буде складно. Будь-які заходи, які вживають співробітники банку, будуть трактуватися як виконання своїх обов’язків щодо належного розуміння цілі і характеру майбутніх ділових відносин або проведення фінансової операції, ідентифікації клієнта.

Збільшена кількість осіб, що будуть зобов’язані повідомляти про підозрілі операції своїх клієнтів. До класичних аудиторських і бухгалтерських компаній додали консультантів із питань оподаткування. Так само, як інші суб’єкти фінансового моніторингу, консультанти з питань оподаткування мають виконувати вимоги щодо належної ідентифікації своїх клієнтів, а також фінансового моніторингу їхніх операцій. Сама сутність послуги з податкового планування передбачає вибірковий або загальний аналіз фінансових операцій клієнта, тому звітувати про операції податкові консультанти навряд чи стануть. Однак доведеться звернути увагу і використовувати ризик-орієнтований підхід на етапі первинної ідентифікації своїх клієнтів.

Ризик отримати штраф за неналежне виконання закону буде перевищувати ризик втратити клієнта для банку, тому варто очікувати більш жорсткий і прискіпливий підхід до фінансових операцій. Приготуйтеся регулярно давати обґрунтування фінансових операцій і документально підтверджувати легальність джерела походження доходів, а в разі роботи з платіжними системами будьте готові підтвердити свою особистість і джерело походження доходів.

 

 

Коментарі