Новини

Монети номіналом 10 гривень: для чого їх вводять та коли вони будуть в обігу

Нові монети вводять, аби скоротити номінальний ряд гривні: залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот.

Фото The Village

Монета номіналом 10 гривень з’явиться в обігу в Україні 3 червня 2020 року. Про це повідомили у Національному банку України.

Поступово купюри 10 гривень замінюватимуть монетами, їх не потрібно буде обмінювати. І банкнотами, і монетами можна буде розраховуватися необмежений час.

«Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес», – пояснюють у Нацбанку.

Нові монети вводять, аби скоротити номінальний ряд гривні: залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Спочатку більше 5 мільйонів 10-гривневих монет розподілять між підрозділами Нацбанку в регіонах, а з 3 червня банки зможуть отримувати нові монети від регулятора і видавати їх клієнтам.

У Нацбанку кажуть, що введення монет дозволить зробити банкноти більш надійними і захищеними від підроблень.

Це також дозволить зекономити кошти для держави. За підрахунками Нацбанку, заміна купюр низьких номіналів на монети заощадить близько мільярда гривень.

Коментарі