Новини

«Спільними зусиллями». Український інститут книги таки виборов бюджет на 2020 рік

Тепер бюджет Українського інституту книги на 2020 рік складає 100 165, 7 тисяч гривень.

Набув чинности Закон про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який ухвалила Верховна РадаПро це 21 квітня повідомили на фейсбук-сторінці УІК.

Тепер бюджет Українського інституту книги на 2020 рік складає 100 165, 7 тисяч гривень.

Нагадаємо, 25 березня Український культурний фонд спільно з Українським інститутом книги, Мистецьким арсеналом, Ukrainian Institute та Національним центром Олександра Довженка звернулися до Кабінету Міністрів України щодо надзвичайної ситуації, яка складається у сфері культури через поширення пандемії.

Тоді працівники культури просили владу зберегти фінансування проєктів Українського культурного фонду, сприяти програмам УІК щодо підтримки української книговидавничої галузі та допомагати виробництву кіно. У зверненні наголосили, що різке припинення цього знецінить навіть співфінансування від міжнародних партнерів та спровокує декваліфікацію і втрату кадрів.

Спільними зусиллями, зібравши 6 041 підпис під зверненням, заручившись підтримкою народних депутатів, Українському інституту книги вдалося зберегти 2/3 фінансування програм, що будуть спрямовані на промоцію читання, поповнення бібліотечних фондів та культурну дипломатію.

«У часи суспільних, економічних криз культура є рушієм, який у критичний момент гуртує, а після – опритомнює суспільство. Згадаймо Революцію гідности – Університет Майдану, літературні читання та сплеск моди на все українське після 2014 року і виняткову державну підтримку – квоти на музику, фінансування кіно. Український інститут книги постав після революції та розв’язання війни на сході. Відтоді ми їздимо у прифронтову зону з українськими письменниками, передаємо книжки українських видавців, спілкуємося з тамтешніми людьми і знаємо – українська культура дає їм відчуття потрібности, залучености. Ми хочемо дати це відчуття кожній людині, яка нині вимушено опинилася в ізоляції та зіштовхнулася з втратами, яких не могла передбачити, до яких не могла підготуватися, яким не могла запобігти», — пояснюють в УІК.

В Інституті книги подякували всім, хто не був байдужим до занепаду української культури, зокрема й медіахабу «Шпальта».

Коментарі