Колонки

Трамп, Буковина, Чернівці. І до чого тут COVID-19

Про події, які додають підтримку виборців політикам, Rally effect та вплив коронавірусу на місцеві вибори пише у колонці Андрій Кучуран.

Теорія

Rally around the flag або ефект гуртування – це один із феноменів у політичній науці, який пояснює короткострокове швидке зростання підтримки національного лідера. Найкраще проявляється в політичній історії США після Другої світової війни, коли стали регулярними соціологічні опитування. Там ефект гуртування демонструє єднання громадян і висловлення підтримки президентові в часи міжнародних криз чи війн.

Історія

Напередодні Карибської кризи 1962 року дії Кеннеді схвалював 61% американців, але з початком загострення ця цифра сягнула 74% і повернулася до попереднього рівня через 31 тиждень. У таблиці 1 наведено дані про рівень зростання підтримки президентів США, подію та тривалість ефекту.

Найбільше цей ефект допоміг наростити підтримку Бушу-молодшому – до теракту 11 вересня 2001 року його діяльність схвалював 51% американців, а в кінці вересня – 89%. І цей ефект виявився дуже тривалим у часі, оскільки підтримка нижче 60% впала лишень у січні 2003, але далі, після вторгнення в Ірак у березні, знову зросла до більше 70%. На графіку 2 все гарно видно.

Трамп та сучасність

Американські оглядачі почали обговорювати цей ефект для Трампа з початком боротьби з пандемією – його підтримка зросла спочатку на 4%  до 47%, а далі знову повернулася до попередніх показників (оновлення рейтингів у реальному часі спостерігайте тут). Однак різниця між схваленням у 47% і несхваленням 49% є найменшою за період від його інавгурації (графік 3). З іншого боку, ще рано говорити про кінцевий результат дій Трампа та їх схвалення чи ні з боку американців.

Загалом ситуація така, що він поки значних вигод для свого рейтингу не отримує. Втім, є позитив серед республіканців – у їхньому таборі він зміг наростити схвалення до майже 90%. Враховуючи те, що загалом вибори останніх каденцій – це і про те, як «привести свого виборця до дільниць», і про те, як «перехопити поміркованих чи тих, хто сумнівається», то можна говорити про «rally around the flag effect».

Український досвід

Щодо прикладів із нашої історії, то схожий ефект гуртування спостерігаємо у підтримці Порошенка напередодні президентських виборів 2014 року. Звісно, суттєва різниця в тому, що він був лише кандидатом на той період. Однак зима-весна 2014 року загалом характеризувалася вакуумом влади в Україні, а з березня по квітень підтримка Порошенка, згідно з опитуваннями, зросла з 36 до 48%, а далі, на виборах, досягла 54%. Тож можна констатувати, що початок війни з Росією запустив цей ефект гуртування для політика, а тривав він до весни 2015 року, коли рівень підтримки повернувся до позначки у 30%. У нашому випадку це був ефект гуртування, принаймні, періоду березень 2014-травень 2015.

Світ 

Повертаючись до нинішньої ситуації з коронавірусом у світі та зростанням підтримки національних лідерів, то дані дають змогу пересвідчитися у безпрецедентності ситуації .

Наприклад, хоча Британський уряд і змінив свою стратегію боротьби від «вироблення колективного імунітету» до «карантинних заходів», це не схвилювало острів’ян і дало зростання схвалення дій Бориса Джонсона на 13%  до 61%. Роботу Ангели Меркель схвалюють на 10% більше громадян. Також варто зауважити, що певною відправною точкою, опісля якої пішли зрушення в підтримці лідерів, стала заява ВООЗ про пандемію коронавірусу.

Місцева політика

Оскільки цей ефект гуртування найяскравіше проявляється і загалом спричинений міжнародними подіями, то, зрозуміло, що найпомітніший для національної політики. Однак нині впровадження чи забезпечення виконання різних заходів боротьби з пандемією лежить також і на місцевому самоврядуванні та місцевих органах влади. А, враховуючи те, що в нас ще й місцеві вибори восени, тож цікаво застосувати цю формулу для спостережень місцевої політики.

Наприклад, голови Чернівецької міської ради та ОДА регулярно розпочали проводити брифінги, етери, що, на мою думку, є цілком правильно. Саме ця зовнішня загроза вірусу для області та міста може спричинити цей «rally effect», додаючи посадовцям підтримку громадян.

Сприйняття рішень

Втім, розраховувати на зростання підтримки і появу цього ефекту гуртування можна, якщо ухвалені рішення: 1) отримають схвалення; 2) дадуть результат. Щодо першого, то всі ж знають вислів «непопулярні кроки/рішення». А скільки таких рішень, як нам здається, ми вже відчули. Ми навряд зможемо дізнатися щодо деяких із них, чи вони є кращими за ті, які не ухвалили, бо порівняти змоги або взагалі немає, або це вимагає врахування багатьох змінних, що є складною роботою. Наприклад, є випадок Швеції, де на карантині лише університети та старша школа, а молодша і садки працюють; кафе, парки і майданчики також відчинені. А є приклад Італії, де все зачинено і жорсткий карантин. Країни різні, тому просте перенесення рішень не працює. І так не лише з коронавірусом. Велосипед придумувати також не варто, але треба розуміти контекст, щоб не брати в гори шосейний.

Ефект для Каспрука та Осачука

Враховуючи все це, можу припустити, що значна частина схвалюватиме дії місцевих політиків щодо боротьби з пандемією, базуючись не на оцінці їхніх рішень, а на попередньо сформованому ставленні до самих політиків. Ті, хто підтримує Олексія Каспрука, поставляться здебільшого схвально до його ініціатив із протидії поширення вірусу, хто ні  навпаки, навіть якщо ці рішення будуть виправданими. Те ж стосується і рішень Сергія Осачука. Тому «rally effect» (а це більше 10% зростання) рівень підтримки напередодні місцевих виборів не змінить. Якщо й додасть комусь, то незначний відсоток, за рахунок громадян, які нейтральні чи помірковані в оцінках. Чи матиме це вплив на результати виборів, зможемо поміркувати ближче до осені.

Відкриття ефекту гуртування стало можливим у США завдяки значному масиву соціологічних даних, а щодо місцевої ситуації – ми такими дослідженнями не володіємо, тому все це – лише мої спостереження.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі