Репортаж

Відновили інфекційне відділення за вісім днів. Як готуються до можливого поширення коронавірусу на Кельменеччині

Завдяки спонсорам та владі у відділенні зробили ремонт і закупили для лікарні три апарати ШВЛ.

Кельменеччина – єдиний наразі район у Чернівецькій області, де немає підтверджених випадків інфікування коронавірусом. Однак тут активно готуються до прийому хворих у разі епідемії. Лікарі, влада, бізнесмени та спонсори згуртувалися і разом за вісім днів відновили інфекційне відділення, яке було у занедбаному стані та потребувало капітального ремонту. А місцеві аграрії закупили для районної лікарні три апарати штучної вентиляції легень.

Який вигляд має відновлене відділення, про готовність лікарів до прийому хворих із коронавірусом читайте у нашому репортажі.

Ремонт допомогли зробити місцеві бізнесмени

«Зараз ми вступили у другий етап медичної реформи, у нас не було передбачено інфекційного відділення. Чому? Бо це дуже дороговартісне, затратне відділення для утримання. Згідно з медреформою, його не планували при лікарні, це відділення має бути у складі багатопрофільних лікарень. У нас це поруч багатопрофільна лікарня – Сокирянська ЦРЛ», – розповідає медична директорка КНП «Кельменецька центральна районна лікарня» Галина Макаренко.

Однак поширення коронавірусу внесло свої корективи, і тут вирішили відновити старе інфекційне відділення.

«Це типове інфекційне відділення, яке мало дуже непривабливий вигляд, бо потребувало великих капіталовкладень. Враховуючи ситуацію, ми вирішили відновити інфекційне відділення, аби воно було придатним до роботи, щоб там лікувати людей», – каже Галина Макаренко.

Будівля інфекційного – це типове відділення, воно відокремлене від інших корпусів лікарні. Має окрему дизкамеру для оброблення одягу та постелі хворих, хлораторну тощо. 

«Тут у нас буде вхід для медичних працівників, сюди будуть поступати хворі. Власними силами ми зробили, аби можна було поділити приміщення на зони: для хворих і медичного персоналу. Це чиста половина для медперсоналу. Тут є харчоблок, окремо санвузол, палати для відпочинку наших співробітників, сестринська», – демонструє відділення директорка ЦРЛ.

Біля входу для пацієнтів також влаштували санпропуск: тут можна прийняти душ та переодягнути хворого. У відділенні є холодильник, кухня, боксовані палати.

Воно розраховане на дев’ять місць: сім дорослих та два дитячі. Максимум можуть розмістити десятьох пацієнтів.

«У нас є проблема, раніше у цьому відділенні не було передбачено подачу кисню, і зараз це проблема. Нам потрібний кисневий концентратор, він міг би допомогти хворим у разі необхідности кисневої потреби. Але наразі це питання важко вирішити, бо забезпечення медапаратурою й індивідуальним захистом працівників – проблема для всіх лікарень», – каже Галина Макаренко.

Наразі лікарня забезпечена на деякий час засобами індивідуального захисту медпрацівників. Крім того, зробили замовлення багаторазових та одноразових костюмів, респіраторів.

За словами директорки лікарні, є ще питання щодо мобілізації колективу відділення. Бо у людей є страх, насторога, чи вистачить засобів індивідуального захисту, чи будуть убезпечені від інфікування їхні домашні та рідні.

Для лікарів у відділенні теж створили умови для роботи й перебування. Їм пропонуватимуть у разі появи пацієнтів із коронавірусом залишатися на обсервації 14 днів, ще так само – після виписки останнього хворого.

У відділенні працює один лікар-інфекціоніст та укомплектований середній медичний персонал. Це п’ять медсестер та п’ять санітарок. 

Лікар-інфекціоніст, завідувач інфекційного відділення Кельменецької ЦРЛ Микола Паньков працює тут понад 30 років. Розповідає, за час роботи у відділенні було по-всякому.

«Наразі засобами індивідуального захисту укомплектовані. Але як розгортатимуться події, від цього залежатиме, скільки ще потрібно буде забезпечення. У нашому районі теж є люди, які приїхали з закордону, але вони перебувають удома на обсервації. За цим стежать сільські голови та сімейні лікарі. Наразі чекаємо результатів зразків із лабораторії. Але у нас здебільшого свідомі мешканці, вони дотримуються карантину», – каже лікар-інфекціоніст.

Підприємниця з Кельменців Марія Тимінська долучилася до ремонтів у інфекційному відділенні зі своїми працівниками.

«Голова райдержадміністрації кинув клич – звертався до всіх підприємців, фермерів долучитися. Коли прийшла і побачила, що тут дірки скрізь – зробили ремонт підлоги тощо», – розповіла підприємниця.

Також Марія Тимінська долучається разом із місцевими кравчинями до пошиття захисних костюмів для медиків, а саме одноразових халатів.

За словами голови Кельменецької РДА Богдана Олійника (на посаді з 31 січня 2020 року), відколи очолив цю посаду, намагався зберегти лікарню, оскільки вона єдина на Кельменеччині. Тут зібрали близько 1 млн 100 тис. гривень із бюджету району. За ці гроші планували закупити медичне обладнання для лікарні. Однак частину коштів довелося використати на засоби індивідуального захисту та обладнання для боротьби з коронавірусом.

«Наразі використали до 300 тисяч гривень бюджетних коштів та 350 тисяч гривень благодійних. Ще 250 тисяч плануємо витратити на закупівлю нового ШВЛ. Щодо інфекційного відділення, його не ремонтували приблизно 15-20 років. Допомогли місцеві підприємці. На нього жодної бюджетної копійки не витратили. Державні кошти йдуть на медичне забезпечення», – запевнив Богдан Олійник.

Важких хворих із коронавірусом, які потребуватимуть кисневої дотації, будуть переводити у відділення невідкладних станів – інтенсивної терапії ЦРЛ. Воно розміщене в іншому корпусі лікарні.

«Тут є шість реанімаційних ліжок. За потреби можемо розгорнути десять. Ми поставили сюди монітор пацієнта, апарат ЕКГ, також тут є пульсоксиметри, достатня кількість підведеного кисню по всіх палатах. Наразі ми плануємо зробити так, аби розводка була на багатьох пацієнтів. У нас є один апарат Dräger «Каріна» у робочому стані для дотації кисню. Крім того, з допомогою місцевих аграріїв: Лілії Бортич, Дениса Ілаша та Володимира Круглого ми отримали на район три апарати ШВЛ. Вони потребували комплектації, меценати також допомогли це зробити. Наші лікарі не працювали на таких апаратах, тому наразі вивчають їх. Якщо самі не справимося, маємо підтримку лікаря-анестезіолога з Чернівців Дмитра Білоуса, який допоможе налагодити роботу апаратів», – каже директорка Кельменецької ЦРЛ Галина Макаренко.

         

       

 

   

Фото Олександра Білоуса

Коментарі