Новини

У МОЗ розповіли, на який день хвороби найчастіше госпіталізують українців із коронавірусом

Найчастіше пацієнти потрапляють у лікарню на 3-7 день після появи симптомів захворювання.

Українців із коронавірусом чи з підозрою на COVID-19 найчастіше госпіталізують на 3-7 день після появи симптомів захворювання.

Про це під час онлайн-брифінгу 8 квітня розповів заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Аналіз показав, що збільшення кількости днів від моменту симптомів до госпіталізації не впливало на збільшення кількости людей, які потребують інтенсивної терапії», — зауважив він.

Ляшко закликав звертатися до свого сімейного лікаря або за номером 103 при появі перших підозрілих симптомів і не займатися самолікуванням.

«Саме ці лікарі повинні надати консультацію і вибрати тактику щодо подальшого лікування хворого з коронавірусною хворобою. Нагадуємо, що самолікування в такому випадку не припустиме. Можлива самоізоляція, але під чітким наглядом медпрацівника», — наголосив головний санітарний лікар.

У Центрі також зазначили, що специфічного лікування та вакцини від коронавірусу досі немає. У МОЗ неодноразово заявляли, що з легким перебігом хвороби або незначними симптомами пацієнтів лікують амбулаторно.

Раніше Центр громадського здоров’я МОЗ України опублікував перелік симптомів, із якими пацієнтів із підозрою на коронавірус або вже з підтвердженим діагнозом Covid-19 госпіталізують:

  • перебіг хвороби середньої тяжкости або тяжкий (ознаки пневмонії та/або дихальної недостатности за наявности рентгенологічно підтвердженої пневмонії);
  • наявні клініко-інструментальні дані гострого респіраторного дистрес-синдрому;
  • наявні клініко-лабораторні дані сепсису та/або септичного шоку;
  • наявні клініко-лабораторні дані органної/системної недостатности, крім дихальної;
  • пацієнт, незалежно від тяжкости стану, належить до групи ризику розвитку ускладнень: цукровий діабет, хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність, автоімунні захворювання, тяжкі алергічні хвороби, онкологічні захворювання тощо;
  • у пацієнта, незалежно від тяжкости стану, відзначається підвищення температури вище 38°С, що погано піддається корекції.

 

Коментарі