Новини

Чи готові медзаклади Чернівецької області лікувати людей з інвалідністю від коронавірусу

Громадські активісти провели онлайн-конференцію щодо готовности закладів охорони здоров’я Чернівецької області надавати якісну медичну допомогу людям з інвалідністю у разі їхнього зараження вірусом COVID-19.

Фото ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист»

Медичні заклади у Чернівецькій області не достатньо обладнані для лікування людей із різними типами інвалідности у випадку зараження коронавірусом. Тож, надати їм належну медичну допомогу буде складно. Про готовність закладів охорони здоров’я Чернівецької області надавати якісну медичну допомогу людям з інвалідністю говорили сьогодні, 2 квітня, під час круглого столу в онлайн-режимі на тему: «Люди з інвалідністю та COVID-19: група ризику, пристосованість медичних закладів». Учасники круглого столу вирішили, що громадські організації та об’єднання людей з інвалідністю складуть перелік вимог до влади, що можна зробити за короткий термін, аби мінімально покращити ситуацію.

Керівниця напрямку прав людей з інвалідністю ГО «ЧО «Захист» Марія Нікітіна пояснила, чому ці громадяни у групі ризику:

«На сайті ВООЗ ідеться про те, що до групи ризику входять люди літнього віку та такі, що мають хронічні захворювання, але нічого не сказано про людей з інвалідністю. Мене це непокоїть, бо у тих, хто пересувається на інвалідних кріслах, багато супутніх хвороб: погана циркуляція крові, недостатнє або занадто сильне потовиділення, недостатнє постачання кисню (особливо у людей із травмами хребта, грудного та шийного відділів). Для таких людей звичайне ГРВІ дуже небезпечне, не кажучи вже про коронавірус. Та, на щастя, на сьогодні немає зафіксованих випадків захворювання у людей з інвалідністю, які пересуваються на візку».

Марія Нікітіна розповіла, що у разі зараження таких людей надати належну медичну допомогу їм буде складно:

«Я бачила невтішну статистику про кількість людей з інвалідністю, які подорожували закордоном. Нам відомо, на якому рівні медицина у нашій країні, багато людей не мають досі сімейних лікарів. А ті медики, які прив’язані до людей з інвалідністю, не завжди розуміють, що може хвилювати їхніх пацієнтів та правильно їх проконсультувати, бо дивляться на загальний діагноз. А люди, які пересуваються на візку, не завжди можуть якісно продезінфікувати його або попросити когось піти для них у магазин тощо», — каже Марія.

Керівниця та засновниця Чернівецької обласної організації людей з інвалідністю «Лідер» Валентина Добридіна зазначила, що в Україні та Чернівецькій області зокрема дуже багато проблем, які необхідно негайно вирішити, щоб забезпечити можливість якісної медичної допомоги людям з інвалідністю:

«Карети швидкої допомоги не доступні для людей на візках. Їм важко пересісти самостійно в салон, а засобів захисту не вистачає. Крім того, у закладів охорони здоров’я відсутня архітектурна доступність: незручні пандуси, вузькі двері та мала відстань між ліжками. У медзакладах також немає протипролежневих матраців, які особливо необхідні людям з інвалідністю, враховуючи, що вони довго лежатимуть. У лікарнях неможливо пройти діагностику людям, які пересуваються на візку, бо немає спеціалізованих апаратів для флюорографії. А найголовніша проблема — неадаптовані туалетні кімнати, якими неможливо користуватися, якщо ви пересувається в колісних кріслах. А якби і були, то медперсонал не завжди може надати їм допомогу, враховуючи, що у більшості людей з інвалідністю є специфіка користування вбиральнею».

Голова ГО «ЧТІ «Мрія» Любов Свіріденко повідомила, що єдиною медичною установою, де людина з інвалідністю може пройти флюорографію у Чернівцях, є міська лікарня №3 на вулиці Щербанюка. За її словами, там є спеціальний апарат, за допомогою якого можна провести обстеження людині, яка пересувається на візку.

Виконувачка обов’язків начальника управління забезпечення медичного обслуговування Чернівецької міської ради Галина Бовкун зазначила, що спеціалізованої лікарні або інфекційного відділення у Чернівцях немає. Але міську багатопрофільну лікарню №1 у місті перепрофілювали. Там лікують пацієнтів, яких направляють сімейні лікарі, та тих, кого доставляють бригади швидкої медичної допомоги.

«Усі заклади медичної допомоги переведені на фінансування Національної служби здоров’я України. Ця установа під час переукладання договорів ставить завдання забезпечити доступність лікарень, зокрема в плані архітектурної будови та внутрішньої пристосованости. Це важливий момент, який зрушить з місця ситуацію та зробить заклади більш доступними для людей з інвалідністю. Крім того, у поліклініці №2 на вулиці Лесі Українки є спеціалізований рентген-апарат. Також там є сучасна мамографічна установка, яка може здійснювати якісне та зручне обстеження жінок з інвалідністю», — каже Галина Бовкун.

На онлайн-конференції була присутня й заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак. Вона визнала, що медичні заклади не достатньо обладнані для лікування людей із різними типами інвалідности та висловила своє незадоволення з цього приводу:

«Я зробила помилку, бо за умов епідемії не подумала про групи населення, що потребують інших умов, які зараз у наших медичних закладах, бо фокус уваги був на людях старшого віку та тих, у кого є хронічні захворювання, тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах (інтернатні установи, центри реабілітації тощо). Та ми не можемо робити кардинальні зміни цих закладів і їхніх інфекційних відділень. Проте я прошу вас скласти перелік того, що ми можемо покращити впродовж найближчого часу (тижня чи двох)», — зауважила Наталія Гусак.

Наталія Гусак пообіцяла, що у найкоротші терміни виконає ті вимоги, які надійдуть від громадських організацій та об’єднань людей з інвалідністю, аби мінімально покращити ситуацію.

 

Коментарі