Новини

Депутати ухвалили закон про ринок землі: коли почне діяти та що передбачає

Законопроєкт запрацює з 1 липня 2021 року. Відтак ще два роки лише фізичні особи зможуть купувати землю і не більше 100 гектарів.

Фото Federico Respini usplash.com

Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

Законопроєкт запрацює з 1 липня 2021 року. Відтак ще два роки лише фізичні особи зможуть купувати землю і не більше 100 гектарів.

За рішення проголосували 259 депутатів.

Для юридичних осіб ринок землі запрацює з 2024 року. Відтоді у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів.

Цей закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх паїв, а також купівлю ділянок. До речі, раніше люди могли передавати землю лише шляхом довгострокових договорів оренди, які часом укладали на десятки років.

Заборона на продаж землі діяла в Україні ще з 2001-го. До 2005-го мали розробити законопроєкт про обіг сільськогосподарських земель та запровадити ринок. Однак цього не сталося, тому заборону (мораторій) продовжували на 1 рік щороку. Востаннє мораторій на продаж землі продовжили до кінця 2019-го.

Право на купівлю та продаж сільськогосподарської землі надає повноцінне володіння земельними ділянками та відкриває можливості для використання її під заставу для кредиту.

ВР розглядала законопроєкт про ринок землі з 6 лютого 2020 року. Загалом за цей час відбулося 10 сесійних днів, коли парламент проводив голосування. Решту часу депутати працювали або в комітетах, або з виборцями. До законопроєкту внесли 4018 правок. Станом на 6 березня народні обранці встигли розглянути лише 3298 правок. Решту правок вивчали впродовж 30 березня. Розгляд законопроєкту завершили вночі 31 березня.

Коментарі