Репортаж

Прикарантинна зона. Як на Новоселиччині борються з поширенням коронавірусу

Селяни кроплять вулиці, а влада готує лікарні та місця обсервації для хворих.

Село Топорівці Новоселицького району розташоване у прикарантинній зоні, межує із селом Колінківцями Хотинського, в якому зафіксували вже 12 випадків інфікування коронавірусом та закрили на карантин. Декілька днів у Топорівцях був карантинний пост та обмежили в’їзд і виїзд із села, випускали лише медичних працівників та тих, хто працює у сфері життєзабезпечення населених пунктів.

Учора вранці, 27 березня, карантинний пост перенесли на іншу ділянку – на межу сіл Топорівців-Колінківців.

Як живуть у прикарантинному селі, що роблять, аби не допустити поширення тут вірусу, про інші населені пункти на Новоселиччині та готовність району до епідемії читайте у нашому репортажі.

Топорівці

Обід 27 березня. У селі Топорівцях машину ніхто не зупиняє. Карантинного поста на в’їзді немає. Дорогою зустрічаємо спецтехніку для кроплення садів (до речі, її тут також застосовують для дезінфекції вулиць). У селі не людно. На іншому кінці Топорівців –  знак карантинного посту. Дорогу перекрили бетонними блоками. Поруч намет, на пості – рятувальник та двоє патрульних. 

За словами поліціанта, пропускають у село тільки за місцем прописки, лікарів та транспортні засоби, які везуть туди продукти харчування.

«Можемо пропустити із села машину, якщо дитина захворіла, це людський фактор, або за місцем роботи, інакше, без нагальної потреби – ні. Вчора на пості патрулював також лікар, вимірював температуру в усіх, кого зупиняли», – каже правоохоронець.

«Патрулюємо тут цілодобово. Зранку зміна чергових. У село з роботи запускаємо всіх, а виїзд обмежений. Зранку було дуже багато машин, ми не пропустили близько 40%», – розповідає інший поліціянт.

Патрулюють цілодобово. Зранку міняють чергових. Кажуть, що пускають у село з роботи всіх, а от виїзд обмежують. Багато машин розвертають.

«Є такі водії, які кажуть: «Треба щось відвезти». Ми таких не пропускаємо. Щоправда, карантинний пост встановили не продумано. За декілька метрів у напрямку села Топорівців є заправка, відповідно, люди із сусіднього села – Колінківців – хочуть тут заправитися. Але ми не можемо пропускати», – зазначає патрульний.

На вулицях Топорівців зустрічаємо двох жінок. Вони кажуть, що карантинний пост у селі зняли лише сьогодні (27 березня). Розповідають, цими днями люди сидять переважно вдома, продукти у селі дехто має свої, з городу. Жінки не дуже охоче з нами спілкуються, пропонують дізнатися все у сільського голови і направляють до сільради.

Приїхали туди. Однак у сільраді нікого, двері замкнені, висить оголошення з номером телефону сільського голови. Телефонуємо, за декілька хвилин він під’їжджає до нас. Показує повний багажник із засобами для дезінфекції. Каже, у селі вже вшосте кроплять вулиці. Люди самоорганізувалися, долучаються, хто чим може, адже поки бюджетні гроші перерахують, ці заходи вже можуть бути непотрібними.

«Хто зараз може сидіти в кабінеті, коли така ситуація? Працюємо у селі. Дезінфікуємо центральні вулиці та заїзди, провулки. Були дощі та заморозки, тому декілька днів не робили цього, адже воно було неефективним», – каже сільський голова Топорівців Іван Дутчак.

Також зазначає, для дезінфекції використовують 5-6 тракторів, заливають дві тонни води у бочку.

«Прошу людей, заправників, аби виділили декілька літрів пального, залучаю до роботи селян. Так дезінфікуємо вулиці», – каже він.

«Сьогодні вперше долучаюся до дезінфекції вулиць, бо від осені моя техніка була на консервації. Після обприскування садів ми на цій мийці вимиваємо бочку і заповнюємо розчином. На дві тонни води треба десять літрів солярки. Цього вистачить на декілька кілометрів, залежно від потужности обприскування. Це наше село, тому треба підтримувати громаду», – каже житель Топорівців, сільський депутат Іван Гливка, який долучився до роботи.

Сільський голова Топорівців розповідає, що блокпост у селі не зняли, а перенесли, тепер він на межі з Колінківцями.

«Село Топорівці блокували без причини, адже в нас не підтвердили підозри інфікування коронавірусом. Таке рішення ухвалила обласна комісія ТЕБ та НС, але ми не могли йти проти вказівки, ми законослухняні. Однак коли в селі встановили блокпост, люди відчували якийсь страх, бо не вся інформація доходить до мешканців. Кожна людина сприймає це по-різному. У нас 15280 дворів, проживають 4800 людей, треба правильно донести людям інформацію. Коли пост перенесли, напруга у селі дещо знизилася, але страх залишився», – каже сільський голова.

Іван Дутчак розповів, що зараз головне – підтримати спокій у селі, обмежити спілкування, стежити, аби працювали продовольчі магазини, аби багато людей не збиралися у церкві. Каже, запропонував священникам, аби службу проводили через мікрофон, а люди слухали її надворі.

Маршинці

Далі їдемо у напрямку Новоселиці. У селі Маршинцях зустрічаємо людей, які обробляють розчином вулиці.

«Все село вперше дезінфікуємо. Всі вулиці: комунальні, гравійні, асфальтовані; провулки – це вперше така масова дезінфекція. Раніше не було чим. До цього у нас один раз продезінфікували центральні вулиці пожежною машиною», – каже виконувач обов’язків старости села Маршинців Георгій Нікітович.

За його словами, до дезінфекції долучилися всі: Новоселицька міська рада закупила і надала розчин хлору, фермери дали спецтехніку, яку використовують у садах, хтось дав дизпаливо, бо треба 48 км в селі проїхати. Волонтерить і водій, який уміє користуватися і працює на цій техніці. Станом на 12:00 27 березня у селі продезінфікували вже 22 кілометри доріг.

«Це розчин болгарського виробництва у мішках по 20 кг, який використовують і в лікарнях, і в інших місцях. Він не містить домішок. Цим ми дезінфікували і церкву, й інші громадські місця. В адмінприміщеннях дезінфікуємо щодві-три години, адже тут розташовано і поштове відділення», – каже Георгій Нікітович.

Також, за його словами, інформацію про дезінфекцію доріг поширили в фейсбуку. Це побачили мешканці села, які наразі перебувають за кордоном. Вони приємно здивовані, кажуть, що так не кроплять вулиці навіть в Італії.

Наразі у Новоселицькому районі підозри на коронавірус у декількох мешканців не підтвердили. Однак тут готуються до можливої епідемії.

Новоселиця

У Новоселицькій центральній районній лікарні кажуть, що на перший час забезпечені засобами індивідуального захисту. Мають п’ять апаратів штучної вентиляції легень. А в інфекційному відділенні є дев’ять боксів, які розраховані на двадцять місць. За потреби можуть розгорнути сорок. Якщо буде масова епідемія, перепрофілюють інші відділення.

«У нас відсутній апарат штучної вентиляції легень високого тиску, який потрібен саме при цій патології. Маємо п’ять апаратів ШВЛ середнього і низького класу. Наразі лікарня підписала угоду на закупівлю такого апарата, але поставки нам пообіцяли не раніше, ніж на початку квітня або й пізніше», – каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи Новоселицької ЦРЛ Василь Сухораб.

Далі їдемо до Новоселицької філії Лабораторного центру МОЗ. Тут працюють із підозрюваними на коронавірус та контактними особами. На базі філії можуть проводити лише мікробіологічне дослідження, а вірусне – тільки у Чернівцях.

Новоселицька міжрайонна філія ДУ Чернівецький обласний центр МОЗ обслуговує мешканців Новоселицького, Герцаївського райони та частини Хотинського. Філія отримала п’ятдесят експрес-тестів, відповідно до санітарного розподілу хворих. Однак за швидким тестом не можна діагностувати хворобу на 100%.

«Навіть якщо тест показує позитивний чи негативний результат, потрібно взяти зразок на ПРЛ у вірусологічну амбулаторію, яка є у Чернівцях. Тільки тестування методом ПРЛ може або підтвердити, або зняти діагноз. Повинні бути дві негативні проби, лише тоді можна зняти підозру з людини. Швидкі тести потрібні, аби не втрачати час під час лікування хворого, коли він дорогий», – розповідає в. о завідувача Новоселицької міжрайонної філії державної установи Чернівецький обласний центр МОЗ Вадим Хмель.

Він каже, експрес-тест випробував на собі, адже мав контакт з інфікованими. Результат був негативним.

«Ми виявляємо контактних осіб інфікованих, намагаємося їх локалізувати, вчасно виявити та відправляти на самоізоляцію в тісній співпраці з владою та поліцією. Наприклад, у Колінківцях Хотинського району у нульового пацієнта контакт був із 44 людьми. Всі вони виявлені, ізольовані», – зазначив Вадим Хмель.

На Новоселиччині, за його словами, було п’ять підозр на коронавірус. Це члени однієї сім’ї, і вони перебували на самоізоляції. Наразі лабораторія надала по одному негативному результату цих підозр. Другі зразки цих осіб відправлять на дослідження у понеділок. Якщо він буде негативним, підозри з цих осіб знімуть.

«Ось пробірки для зразків, їх відбирають лікарі і в сумці-холодильнику везуть на вірусологічні проби у вірусологічну лабораторію до Чернівців», – демонструє лікар.

Також лікар показує нам захисні костюми, безконтактний термометр. Вимірює нам температуру, у мене – 36,9, у колеги – 37.

«Температуру треба вимірювати на вулиці, коли йду у вогнище на епідрозслідування, там використовую термометр», – каже Вадим Хмель.

Голова Новоселицької районної державної адміністрації Олег Мельничук розповів у коментарі «Шпальті», що в районі одні з перших закупили всі засоби індивідуального захисту лікарів ще до початку епідемії. Проводили навчання серед лікарів, усіх забезпечили засобами дезінфекції.

«Ми керуємося вказівками обласної комісії ТЕБ та НС, але також збираємо комісію на місці. Ми блокували комунальну дорогу та інші, які ведуть до села Топорівців як карантинного. Також блокували дорогу від села Рокитного, яка веде до Колінківців. Наразі карантинний пост у Топорівцях зняли і перенесли до Колінківців, оскільки там не підтвердили підозри інфікування», – зазначив Олег Мельничук.

Новоселицька РДА уклала договір на закупівлю комп’ютерного мікроскопа вищої якости для Новоселицької філії Лабораторного центру МОЗ. Також із районного бюджету виділили кошти на закупівлю ШВЛ для ЦРЛ тощо. Однак Олег Мельничук каже, що через бюрократичні процеси не можуть придбати засоби індивідуального захисту та дезінфекції, які потрібні вже. Тому сільські голови самотужки організовують дезінфекцію вулиць на своїх територіях.

Для обсервації хворих на коронавірус у районі підготували три об’єкти, також у райдержадміністрації змоделювали роботу за рівнями небезпеки на випадок епідемії. 

Водночас голова РДА каже, що попри карантин у районі відбудеться весняно-польова кампанія, люди вже проводять підготовку до посіву, обробляють поля. Тож сподіваються, епідемія не завадить селянам засадити город, щоб восени зібрати гарний урожай.

 

 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі