Новини

Інвестори і підприємці звернулися до влади не допустити можливого оголошення дефолту

Бізнес вимагає від депутатів ухвалити необхідні закони для отримання фінансування від МВФ.

Фото Romain V, unsplash.com

Роботодавці, представники українського бізнесу звернулися до влади з вимогою вжити всіх необхідних заходів, аби уникнути великих «економічних потрясінь» для України.

Про це йдеться у заяві БІЗНЕС100.

«Вам довірено право і відповідальність керувати розвитком країни, від ваших дій і рішень залежить майбутнє економіки України, українського бізнесу, а так само всіх громадян, які є робітниками й отримують зарплату від бізнесу чи з бюджету, який наповнюється українським бізнесом», — наголосили представники українського бізнесу.

Роботодавці висловили своє негативне ставлення до оголошення дефолту, про яке раніше писали ЗМІ:

«Ми розуміємо, що епідемія COVID-19 вимагає більш рішучих заходів, щоб не допустити зростання кількости хворих і зберегти потенціал української економіки до швидкого відновлення. Але у ЗМІ з’явилася інформація про те, що ви розглядаєте сценарій відмови від обслуговування Україною свого зовнішнього боргу й оголошення дефолту. Ми застерігаємо вас від такого кроку і наполягаємо на тому, що його результати матимуть незворотні катастрофічні наслідки для України, бізнесу та українських громадян».

Згідно з оцінками інвестиційних аналітиків, в Україні зараз немає економічних передумов для оголошення дефолту. Вона має достатньо можливостей для обслуговування боргових зобов’язань.

Згідно із заявою, оголошення дефолту призведе:
• до втрати Україною й українськими компаніями кредитного рейтингу;
• до відтоку з України понад 4-5 млрд дол. США (2-2,5 млрд дол. США з ОВДП і 2-2.5 млрд дол. США нерозподіленого прибутку);
• до стрімкої девальвації до 50-80 грн за долар США та росту інфляції до 20%-50%;
• до падіння ВВП за підсумками року більш, ніж на 15%-20%;
• до замороження зовнішньоекономічної діяльности;
• до відтоку коштів із банківської системи і погіршення її ліквідности;
• до зростання вартости кредитних ресурсів вище 20%, призупинення інвестиційних програм і ділової активности в Україні;
• до скорочення персоналу та зростання безробіття;
• до того, що за межею бідности опиниться більше 50% населення України.

«Ми закликаємо вас вжити всіх необхідних заходів для уникнення дефолту, тим більше, що для цього є всі можливості: високі золотовалютні резерви, залишки на рахунках казначейства, допомога міжнародних партнерів, отримання якої залежить від ваших дій», — ідеться у заяві українських діловодів.

Також роботодавці закликають владу збалансувати бюджет і усунути можливість корупції на ньому, ухвалити закони, які відкриють фінансування від міжнародних партнерів. Провести активну комунікацію з МВФ та іншими МФО для отримання фінансування, необхідного для стабілізації економіки, і здійснити комплекс заходів для підтримки українського бізнесу та для збереження робочих місць і економічної активности.

Також вісім бізнес-асоціацій найбільших роботодавців у країні, які сплачують більшість податків до державного бюджету, звернулися до  Верховної Ради України з проханням ухвалити необхідні закони найближчим часом, щоб країна могла отримати фінансування від МВФ.

«Без програми МВФ попередній прогноз ще жахливіший — двозначний економічний спад, стрімке спустошення золотовалютних резервів, висока інфляція та значне зростання безробіття. Без підтримки МВФ та інших міжнародних організацій із бюджетними розривами можна впоратися або шляхом різкого підвищення податків, або скороченням видатків бюджету, або вдавшись до друку грошей, вірогідно, у поєднанні з дефолтом за зовнішнім боргом. У будь-якому випадку ціною такого підходу буде обвальне падіння економіки, збідніння населення та масове безробіття».

Звернення підписали: Федерація роботодавців України (ФРУ)
Спілка українських підприємців (СУП)
Американська торговельна палата України (AMCHAM)
Європейська бізнес-асоціація (ЄБА)
БІЗНЕС100
Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ)
асоціація «ІТ України»
СЕО клуб
Українська асоціація меблевиків.

Коментарі