Новини

Коронавірус на Буковині: стан першого інфікованого, реєстр буковинців з закордону, єдина платформа допомоги

У Чернівецькій області зареєстрували 1500 людей, які повернулися з країн, де зафіксована інфекція COVID-19. Сергій Осачук розповів про новостворену онлайн-платформу, на якій можна побачити список потреб кожної лікарні України. 

20 березня у Чернівцях виписали додому чоловіка, у якого вперше в Україні зафіксували коронавірус. Із журналістами він зустрітися відмовився, бажаючи спершу пройти відновлення вдома. Про це повідомив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук:

«Сьогодні є позитивна новина: перший інфікований коронавірусом в Україні та Чернівцях одужав. Він проходив лікування в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні. Ми вітаємо його з тим, що він здоровим повернувся додому. Також дякуємо лікарям, які працювали над його здоров’ям та допомогли побороти хворобу. Дякуємо лабораторним центрам у Києві та Чернівцях, які досліджували зразки пацієнта та зафіксували повторний негативний результат».

Чоловік зараз перебуває вдома, певний час він іще буде в самоізоляції.

«В інфекційному відділенні є ще декілька пацієнтів із підозрою та декілька — з підтвердженою наявністю COVID-19. Останні два дні до нас звертається багато благодійних організацій. Вони хочуть надати фінансову допомогу та підтримку у вигляді апаратури, засобів захисту», — каже головний лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні Сергій Цинтар.

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав громадян, які бажають допомогти місцевим лікарням, звернути увагу на новостворену онлайн-платформу, на якій можна побачити список необхідного обладнання та інших речей для лікарень.

«Рада національної безпеки й оборони запровадила єдину онлайн-платформу реєстрації потреб кожної лікарні України. Тому не варто кидатися і скуповувати нагально, наприклад, апарати штучної вентиляції легень чи засоби індивідуального захисту. Державна служба з закупівель медичного обладнання здійснюватиме нагляд за цими процесами», — розповідає Сергій Осачук.

Крім того, голова обласної державної адміністрації зазначив, що півтори тисячі осіб зареєстрували у Чернівецькій області, які повернулися з країн, де зафіксована інфекція COVID-19. Натомість відомості від міської ради про кількість таких чернівчан відсутні.

«Потрібно пам’ятати, що у нас ще є 15 пацієнтів із коронавірусом. Хоча перебіг хвороби першого був контрольований і нескладний, лікарі здійснюватимуть за хворими нагляд. Тривога в тому, що ми встановили щонайменше 1500 осіб на території Чернівецької області, які повернулися з закордону, а саме з країн, де поширена інфекція. Необхідно, щоб місцева влада теж долучилася до ведення обліку цих осіб, оскільки зараз відомості з міста Чернівців відсутні. Кожна така людина може бути носієм вірусу. Саме тому ми вкотре просимо містян максимально ізолюватися та залишатися вдома», — зазначає Сергій Осачук.

Він повідомив, що жоден із торгових центрів міста не працюватиме, щоб не наражати на небезпеку містян:

«Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що немає бути винятків для жодних торговельних центрів, зокрема і в Чернівцях. ТЦ «Епіцентр» не працюватиме, бо ми не можемо творити якісь острови споживацького комфорту в той час, коли всі люди повинні залишатися вдома. Відсутність транспортного сполучення, закриті магазини та інше для того, щоб позбавити людей приводу виходити з дому».

Також Сергій Осачук повідомив, що лабораторні тести, які Україні надали Нідерланди, використають для того, щоб узяти зразки у селі Колінківцях.

Коментарі