Новини

В Україні запустили систему «Друг» для допомоги громадянам за кордоном

Система «Друг» — інструмент попередження, за потреби – розшуку та надання сприяння громадянам України в разі надзвичайних подій за кордоном – природних катаклізмів, соціальних заворушень, військових конфліктів.

Проєкт Добровільної реєстрації українських громадян під час подорожей за кордон («ДРУГ») є на сайті Міністерства закордонних справ України. Там зазначено, що система є ефективним інструментом попередження, за потреби – розшуку та надання сприяння громадянам України в разі надзвичайних подій за кордоном – природних катаклізмів, соціальних заворушень, військових конфліктів.

Охочим зареєструватися у системі «ДРУГ» пропонують заповнити електронну анкету, яка складається з таких розділів:

  • Інформація про особу, яка подорожує
  • Маршрут подорожі та період перебування за кордоном
  • Інформація про близьких осіб, які подорожують
  • Контактна особа в Україні

У разі виникнення надзвичайної ситуації в країні, де громадянин зареєструвався, система надсилає актуальну інформацію у формі текстового повідомлення на номер телефону або повідомлення на електронну адресу зареєстрованої людини. Крім того, посольство чи консульство України матимуть можливість встановити зв’язок із зареєстрованими або з особами, яких зазначили в анкеті.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, якщо громадяни не зможуть повернутися в Україну до 17 березня, ця система стане основою для формування списків для подальшої евакуації. Про це повідомляють Українські новини.

 

Коментарі